10 fotós tévhit amit az emberek gondolnak, de nem igaz

Összegyűlt pár fotós tévhit amit ebben a cikkben cáfolni fogok. A fotósok csak gombokat nyomogatnak? A drágább mindig jobb? Csak naplementében érdemes fotózni? Ha valaki portrézni hívott akkor le akar fektetni? A TFCD fotózás egyenlő az ingyen fotózással?

Nem kérdezősködök tovább, inkább megválaszolom mindet.

10 fotós tévhit: már podcast formában is!

Ha ennél a cikknél is részletesebben hallanál az itt felsorolt tévhitekről füleld meg a Kék Óceán Podcast sorozatom ami fotós, videós, drónos és social media témákat dolgoz fel. Elérhető Spotify-on és a többi streaming szolgáltatónál. Ha nem tudod most meghallgatni, akkor görgess lejjebb, ott lesz a teljes cikk. További jó böngészést.

Első tévhit: Csak egy gombot nyomsz le!

Sokan akik nem értenek a fotózáshoz azt látják hogy csak egy gombot nyomkod a fényképész a rendezvényen. Pedig ez nem igaz. Manual esetén fókuszt állítasz, de ha azt nem is, akkor a fókuszpontot biztosan, ez Canonon pl. két gomb. Manual módban pedig rekeszt és záridőt is állítasz ezek mellé. Szóval akkor hány gomb is ez?

Nem beszélve az utómunkáról, amit nem is látnak a legtöbben.
Erről a pontról írtam már hosszabban is a Mit csinál egy fotós igazából cikkben.

A drágább, mindig jobb!

Hallottam már olyanról hogy úgy vett gépet, vagy más kiegészítőt hogy megvette a legdrágábbat, mondván, a drágább jobb. Ez legtöbb esetben hülyeség. Lehet hogy egy olcsóbb modellben benne van amire szükséged van, a drágábban pedig nincs. Ilyen pl. a Canon-nál a kihajtható kijelző.

Szolgáltatások között is előfordul hogy az olcsóbb szolgáltatás minőségibb és többet is kapsz mintha egy drágábbra fizetnél elő.

objektív elővéve fotós táskából
Fotó: Szabó Viktor

Minél jobb géped van, annál jobb fotókat csinálsz

Persze, bizonyos korlátai természetesen vannak a gépnek. Ezeket jelenleg én is érzem. De itt nem is erről van szó, hanem arról amikor valaki azt hiszi hogy minél jobb géppel fotózik valaki annál jobbak lesznek a fotók.

Maximum a minőség lesz jobb, de a fotók legfontosabb összetevőit mindig a fotós teszi bele az egészbe.

Csak a napfelkelte és a naplemente

Sok fotós szerint csak napfelkeltében és naplementében jó fotózni. Ekkor lehet ugyanis a legjobb képeket lőni. Az összes többi időszak kuka. Pedig ha megnézünk egy esküvőt vagy rendezvényt, ritka az amikor csak naplementében vagy napfelkeltében tartanak. Nem?

Biztos te is hallottad már, vagy mondtad is hogy „Most nem jók a fények.” Ez részben igaz is, de jó utómunkával bármiből lehet jó kép.
El kell engedni ezeket az időszakokat és gyakorolni napsütésben is, hiszen ilyenkor is születhetnek kiváló képek.

füstbombás fotózás
Fotó: Szabó Viktor

TFCD fotózás egyenlő ingyen fotózás

A TFCD fogalmát sokan rosszul értelmezik. talán ez nem is igazán fotós tévhit, inkább modell tévhit.

A régi time for CD kifejezésből ered, amikor még CD-n adták át az elkészült fotókat. Ilyenkor minden fél beleteszi a projektbe a munkát, és az időért cserébe kapnak egy remek anyagot. Ehhez az kell hogy olyan projekt legyen amit a sminkes, fotós, és modell is meg szeretne valósítani.

Mik a jó TFCD fotózások?

  • Valamilyen kreatív nem megszokott koncepció, amihez egyedi smink kell, vagy egyedi ruha. Ilyenkor a styleist megkapja a képeket a ruháról, a sminkes is a sminkről, és a fotósnak meg a modellnek is egyedi képek kerülhetnek be a portfólióba. Tehát, mindenki jól jár.
  • Közös kávézás, majd sétálás a városban, jó hangulat, a végén pedig jó fotók, amiket a modell is ki tud posztolni instára, és a fotós is.
  • Még lehetne sorolni példákat, de ezekből már össze lehet rakni hogy mi is az a TFCD fotózás.

Fontos, itt nem az a lényeg hogy hajtsuk egymást mintha nem lenne holnap, fontos a hangulat, és az hogy ez nem munka. Ha véletlen nem lesz tökéletes a sorozat akkor sem kell idegrohamot kapni a végén. 🙂

Mi NEM TFCD?

  • Rendezvény fotózás
  • Esküvő fotózás, esküvői kreatív
  • Szalagavató, és már kisebb rendezvények
  • …és még lehetne sorolni.

Itt megjegyzem, mindenki maga dönti el hogy mit vállal el TFCD alapon. Ha elvállal egy esküvőt, az az ő dolga természetesen, ha neki megéri akkor csinálja, ezek csak az átlagosan felállított szabályok voltak.

FONTOS!
Ilyenkor viszont más munkáját veszed el, ha olyan eseményt vállalsz el ingyen amit amúgy pénzért szoktak.

portré fotózás tfcd
Fotó: Szabó Viktor

Hatodik tévhit: Portrézni hívott, akkor vetkőznöm kell?

Sajnos sok fotós miatt a portréfotózásnak van egy elég nagy negatív visszhangja. Sokan visszaélnek a lányok bizalmával, és mindenáron félmeztelen, vagy meztelen képeket akarnak készíteni róluk. Az ilyen tagokat érdemes elkerülni. Ők segítettek ennek a tévhitnek a kialakulását.

Persze attól hogy valaki elhív portrézni, még nem feltétlen akar levetkőztetni és felvinni magához. A legtöbb esetben nem. Nem lennék modellek helyében az biztos, mivel elég nehéz lehet kiszűrni ezt.

Jaj, ez kamu, megphotoshopoltad!

Sokszor egy képre megkapja a fotós hogy kamu, mivel használt az elkészítéshez photoshopot. Én szinte az összes képemhez használok, és 85%án manipulálok is, mégsem tűnik fel senkinek a dolog.

Ugyanakkor ide sorolnám azt is amikor valaki a színezésre használja, és szintén megkapja hogy a kép „kamu”. Ez egy művészeti forma, ha nem színezné a képet akkor nem lenne benne semmi extra.

Fotó: unsplash

Nyolcadik fotós tévhit: Most már tudok fotózni.

Tévedés. Olyan gyorsan fejlődik a fotográfia, és olyan gyorsan jönnek az újabb trendek, hogy sosem dőlhetsz hátra úgy hogy te már mindent tudsz. Mert nem lesz ilyen. Vagy ha hátradőlsz akkor jöhet valaki aki sokkal többet tanult mint te, és máris leelőz.

Mindig tarts be a szabályokat!

Mindig be kell tartani a fotós szabályokat? Van amelyiket egyébként igen. De van az a mondás is hogy „Csak az tudja jól megszegni a szabályokat, aki ismeri őket.” Ha újat akarsz alkotni, sokszor fel kell rúgni a szabályokat, de nem mindegy hogy hogyan csinálod ezt. Lehet jól és rosszul is.

A fotósok nem szeretik a mobilt, a mobil fotózást, és elítélik aki ezt műveli

Nem. A fotósoknak nincs bajuk a mobil fotózással. Alapvetően ők is fotóznak mobillal, és igaz hogy elég szépen halad a technika. Viszont a cégek megpróbálják az átlagemberekkel elhitetni hogy a mobilfotózás kiválthatja a hagyományos DSLR gépeket, mert annyira minőségi, sőt, egyenesen jobb.

Na a fotósok ezt nem szeretik.

Ha neked is eszedbe jutott még egy fotós tévhit akkor jelezd kommentben, vagy írj az instagramon!

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 856 other subscribers