Mire figyelj a téli fotózásoknál?

Télen is lehet fotózni, illetve jó is ha kimozdul az ember, mi is voltunk nem is olyan régen a Normafán. Viszont hoztam pár tippet amit jó ha megfogadtok.

Az időjárás ellen

Csak szólok, az időjárás nem támogatja a téli fotózást. Érdemes olyan kesztyűt keresned amiben az iso-tól elkezdve a fókuszig mindent tudsz szabályozni, vagy pedig marad a kesztyű nélküli megoldás.
A párásodás pedig eléggé megnehezíti majd a kereső használatát.

Ha egyszer…

Ha egyszer elővetted a gépet, már ne nagyon tedd el. Ilyenkor az objektív sapkát sem érdemes nagyon le és fel tenni. Plusz ha teheted szerezz be egy napellenzőt, hófúváskor jól jöhet. Próbáld meg ezekkel együtt minél jobban védeni gépedet a csapadéktól ha nem időjárásálló.

S bár fontos a felszerelés, mindenképp figyelj oda magadra (igen, jobban mint a felszerelésedre), a hó alatt jég van, a jégen pedig könnyű elcsúszni, figyelj oda hova lépsz.

Végeztél? Még nem.

Fontos! Amikor végeztél akkor törölgesd át a gépet.
Meleg helyre érve pedig várj pár percet amíg „megszokja” a gép a hőmérsékletet. Utána viszont gyorsan kapd elő a gépet, és törölgesd meg újra. Ilyenkor már érdemes visszanézni a képeket, hisz már semmi sem párás, a kijelző sem.

Röviden ennyit tudnék elmondani a téli fotózásról, mi ezeket tapasztaltuk amikor a napokban kimentünk hóesésben kreatívkodni. Ezúton is köszönöm a lehetőséget!

Utómunka

Utómunkánál érdemes figyelni arra hogy ne legyen sem sárga sem kék a hó. Nagyon sokan beleesnek a kék hó csapdájába, vagy abba hogy kék a hó a fotón, de a manipulált photoshopban hozzárakott „eső hó” már fehér. Érdemes odafigyelni a kidolgozásnál.

Update: PRO TIPP amit a facebook posztban kaptam.
EV +1, és a hó fehér lesz, nem szürke. A hó színezését egyébként nagyon könnyű elrontani, nekem is van pár képem ahol nem 100%-os fehér a hó sajnos.. 🙂

Ha neked is vannak ilyen téli tapasztalataid, akkor oszdd meg kommentben, vagy keress meg instán.

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 857 other subscribers