Feltörik az instagramod, majd a nevedben hirdetnek

A napokban egy olyan poszra lettem figyelmes ami elég érdekes volt ahhoz hogy szülessen belőle egy cikk. Sokaknak adódik problémájuk azzal hogy feltörik a profiljuk, ellopják azt, esetleg nevet is változtatnak, de ez egészen új dolog.

Jancsó Gergely fotós csoportjában olvastam és láttam a bejegyzést, miszerint feltörték az IG fiókját (vagy a hirdetéskezelőjét) és a nevében indítottak hirdetést. Természetesen az ő kontójára.

Íme a fent említett bejegyzés.

Könnyű sajnos ilyen helyzetbe kerülni, mivel sok helyen megadjuk az insta adatainkat, így ha épp rossz appot töltünk le akkor mi is lehetünk áldozatok. Összeszedtem neked pár dolgot amit érdemes átnézned hogy biztonságban lehessen a profilod és ne kerülj olyan helyzetbe mint Gergő.

Ha megtörtént a baj…

Létezik a fb-nak magyar supportja, úgy tudom ez tényleg magyar, (magyarok ülnek odabent), igaz hosszadalmas folyamat picit, de lehet velük értekezni a problémáról.

Facebook hirdetések kapcsolat | Hivatalos fb központ

Az ilyen hirdetéseket a facebook hirdetéskezelőben tudjuk leállítani. Ha olyan hirdetést látunk másnál amit valószínűleg nem hirdetne, akkor mindenképp szóljunk neki, hogy minél hamarabb leállíthassa azt.

Ilyenkor egy kamu account van a hirdetési fiókban hozzáadva a profilodhoz, azt is távolítsd el, illetve változtass mindenképp jelszót.

Bejelentkezett helyek

Könnyen meg tutod nézni milyen helyeken, eszközökön vagy bejelentkezve. Ez a funkció a fb-on is elérhető. PC-n a kis fogaskerékre kattintva az adatlapunkon érhető el. Nálam látható hogy egy appnak sincs engedélye, de ha lenne és nem szeretném hogy hozzáférjen a fiókomhoz akkor könnyen el tudom távolítani. (itt lesz pl a Tinder is hogy egy példát mondjak)

Pc-n egyszerűen elérhetőek ezek a beállítások.
Egy app-nak sem adtam engedélyt ahhoz hogy hozzáférjen az IG fiókomhoz, persze ezen kívül lehetnek még appok amik hozzáférnek, nem biztos ez a funkció.

Kétfaktoros hitelesítés

Bekapcsolhatjuk a kétfaktoros hitelesítést amit az adatvédelmi beállításokban érünk el. Bejelentkezéskor nem elég így a jelszó, hanem egy SMS-ben kapott kódot is be kell írnunk. Így távolról sehogy sem tudnak belépni a fiókunkba.

A sort még lehene folytatni, kerüljük a nem biztonságos wi-fi hálózatokat, és sorolhatnám, de ezeket biztos tudod, a legfontosabbakat pedig már leírtam.

A weboldal ide kattintva elérhető ahol ellenőrizni tudod hogy rendben van-e a mail címed.

Kellemes instázást kívánok, és az ilyen szituációk elkerülését!

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 857 other subscribers