szabó viktor fotó

Lehet legálisan drónozni Magyarországon?

Drón Oktatás

Lehet legálisan drónozni Magyarországon? – Te hogy foglalsz légteret? – Tettem fel pár hónapja még a kérdést drónt használó ismerősöknek.
Legtöbbször nem kaptam erre nagyon használható választ, így muszáj voltam utánajárni.
Ezek az infók 2018 novemberétől elérhetőek, és folyamatosan frissítem majd a cikket amikor változnak a dolgok.

Régi szabályzás

Kezdjük a legelején. Megvásároltuk drónunkat és egy jó darabig be is rakhatjuk a fiókba. Na, jó, ez nem teljesen igaz.
Mivel régi szabályzást húztak rá a drónozásra így a légtérfoglalás kb. 30 napot vesz igénybe. Ősszel. Nyáron ez lehet 70-90 nap is. Máris lekonyult a mosoly az arcodról, nem igaz? Ja, nem is olyan egyszerű törvénytisztelő polgárnak lenni.

Drónpilóták Oszágos Egyesülete

Első utam a DOE-hoz vezetett. Ott regisztráltam tagként, majd a tagdíj befizetése után, kifizettem a biztosítás díjját. Ugyanis biztosítás nélkül nem repülhetsz.

Most már foglalhatsz légteret!

Na már most, tőlem ha azt kérdezik hétvégén ráérek-e, még csütörtökön sem tudok biztosat mondani. Most viszont 30 nappal előre kell eldöntenem hol leszek, hol drónozok, és mikor. Elég nehézkes dolog ez. Bár elvileg a kormány dolgozik ezen hogy ne legyen ilyen hosszadalmas a procedúra.

Légteret maximum 30 napra lehet foglalni. Az egyszeri díjja pedig 3 ezer forint. Ez változik, pl. környezetvédelmi területeken ez ha jól tudom minimum 10k-val több. Szóval nem egyszerű a dolog.

Segít a DOE

Ha kérdésed van tedd fel nekem nyugodtan kommentben akár, vagy instán, de a drón menüpont alatt találsz majd még több cikket a drónos témák kapcsán. Igyekszem segíteni mindenben, hisz én is kaptam sok segítséget az elején.