Több kép átméretezése gyorsan, egyszerűen: 3 tipp

Igyekszem az oktatás menüpontot megtölteni itt a blogon, és youtube-on, de nehezebb mint gondoltam. Sok cikk kerül fel ami tippeket trükköket mond, de nem nevezném oktatásnak. Ez a cikk viszont illik a kategóriába.

A probléma adott

Mostanában publikálom sok helyen a fotóim, és a legtöbb helyen csökkentett méretben teszem, vízjellel ellátva. Amikor 1-1 képet kell felrakni nem nagy munka, bedobom a Photoshop-ba, csökkentem a méretet, behúzom a vízjelem és készen is vagyunk. De amikor több képen kell ugyanezt megismételni akkor már kicsit neccesebb a dolog, így most összegyűjtöttem pár automatizált megoldást nektek.

Photoshop

A photoshop-ban létrehozhatunk action-t, illetve van egy script menüpont is ahol már elve rendszerszinten meg van írva egy ilyen. Ezt mutatom most meg első körben, mivel a legtöbb fotósnál valószínűleg fent van ez a program.

File – scripts – image processor menüpont

Itt kiválasztjuk melyik mappából töltse be a képeket, milyen méretű legyen és lefuttasson-e mellé egy actiont. Nálam működött is a dolog de én csak úgy tudtam megoldani hogy az álló képeknél és a fekvő képeknél is más-más actiont használtam, de képek átméretezésére simán, ez a tökéletes módszer.

Ha csak átméreteznéd a képeket, akkor a „Run action” menüpontot ne pipáld be.

Lightroom

Ami nekem a tökéletes megoldás lett, az a Lightroom-ban található. Egyedüli hátránya hogy importálni kell a képeket, ami elvesz egy kis időt. Majd exportálásnál állítsuk át a méretet, illetve adjuk hozzá a vízjelet. A minőség tökéletes lesz, a vízjel pedig álló és fekvő képeknél is pontos lesz.

XnConvert

Ha megspórolnánk az importálást akkor van még egy remek módszer, a program ingyenesen letölthető, windowsra és mac-re is. Itt is különböző feladatokat adhatunk neki és teljesíti is, ami hibát tapasztaltam, nálam a vízjelet elég pixelesen rakta rá. De lehet hogy csak valami hiba volt. Mindenesetre bátran tudom ajánlani ezt a programot is, van még benne más lehetőség pl zajszűrés, kontraszt, vágás, és mindenféle dolog ami hasznos lehet ha képek tömkelegével kell ugyanazt csinálni.

Ha tetszett a cikk oszdd meg másokkal is, ha pedig te is tudsz hasonló jó módszert a képek automatizált méretezésére, akkor ne tartsd magadban, dobj egy kommentet!

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 856 other subscribers