Időjárás és KP index előrejelző appok drónosoknak

Elhoztam pár olyan alkalmazást aminek segítségével megtippelhetjük milyen idő lesz. Lehet-e repülni? Fontos! Senki se hagyatkozzon egyik app-ra sem, de hozzávetőlegesen megmondhatják azt jelenleg ajánlott-e repülni vagy sem.

UAV forecast

Az egyik legnépszerűbb applikáció. Bár sok csoportban olvastam és tapasztaltam is hogy nem mindig pontos az előrejelzés, sem a kp index amire sokan használják.

Sok előnye van, a szelet látjuk magsságra lebontva, illetve beállíthatjuk a felső határát mindennek így ha azokat nem éri el az előrejelzés egy „Good to fly” felirat jelzi hogy mehetünk. Ellenkező esetben jelez hogy ne is induljunk sehová.

PolarPro

Fotósoknak, videósoknak nagyon tudom ajánlani. Hosszú expó esetén tudunk az appal számolni, így az időjárás mellett ez is segítségünkre lehet. Azt is tudja milyen ND szűrőt célszerű használni.

Kp index, szél, és sok más hasznos dolog van benne még az időjáráson kívül. Ez az app is drónosoknak lett létrehozva. Sok esetben viszont ez sem pontos, illetve én vidéken nem tudtam használni, mivel csak Budapest van benne.


Tökéletes KP index érték

A KP indexre tökéletes app nem nagyon van, de ezen az oldalon könnyen és gyorsan csekkolható a valós adat.

SPACE WEATHER PREDICTION CENTER

Andoridosoknak még egy app: Solar Acitvity monitor

Mi az a KP index?

A Kp Index egy globális sarki fény index. 0 és 9 között mozog az értéke. Erős naptevékenységet követően, mágneses viharok idején megváltozik a magnetoszféra szerkezete, ilyenkor a sarki fény alacsonyabb szélességi körökön, így nagyon ritkán Magyarországon is megfigyelhető. Kvázi minél magasabb a Kp Index, annál jobban közelít az Egyenlítő félé a sarki fény. Ez a jelenség akár erősen befolyásolja a modern, GPS vezérelt drón eszközöket. 

Forrás: doe.hu

Tehát röviden ha 1-3 a KP lehet repülni, ha 4-5 akkor nem ajánlatos, 5 fölött pedig semmiképp nem ajánlott.

Accuweather, Yahoo időjárás, Időkép, The weather channel

Ezek az appok tipikus időjárás előrejelzők. Nem drónosoknak, hanem mindenkinek. Nekem majdnem mind fent van, amikor megnézem a többi programot, akkor sokszor ezeket is csekkolom, és a végén az átlag alapjn döntök.

Nem applikáció de hasznos.

Az két legpontosabb előrejelző a Windguru és az agroinform.hu. Sajnos egyikhez sem készült mobil applikáció de böngészőben könnyen betölt mindkét oldal. Nagyon részletesek az előrejelzések, és az esetek többségében nagyon pontosan is.

Végezetül pedig, ha épp rossz időt jelezne minden, akkor itt egy meme a jobb kedv érdekében. Bár jó idő nem lesz tőle, azért hátha.

Te melyik időjárás jelentő appokat használód? Melyikről mi a véleményed? Írd meg kommentben!

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 855 other subscribers