Miért drónozik majdnem mindenki illegálisan Magyarországon?

Korábban már írtam arról hogy lehet legálisan drónozni, illetve született arról is már cikk hogy a neten honnan lehet megtanulni drónozni.

Most pár személyes sztorit hoztam, és 1-2 cikkből is idézni fogok. Röviden összefoglalva ha most, ma 2019 áprilisában (és mihelyt változik frissítem a cikket is!) valaki legálisan akar drónozni a következőkre van szükség:

  1. Biztosításra. Ez a legegyszerűbb dolog. Kb. 10.000 forint körül már kapható kisebb drónokra.
  2. Légtér. Ez már bonyolultabb téma. Kb. 3.000 forint egy eseti légtér, maximum 30 napig él ha megigényelted, és minimum 30 nappal előre kell igényelni. Tehát ha augusztusban repülni akarok már júliusban meg kell igényelnem a légterem.
  3. Ha megvan a légtér akkor nincs más hátra mint repülés előtt fél órával telefonálni és aktiválni, majd a repülés végén deaktiválni.

Nos, ez még egyszerű is lenne, ha nem lennének repülőterek, no fly zónák, környezetvédelmi légterek és a többi finomság.

20.000 forint egy felszállásért

Jelenleg olyan légteret néztem ki, ahova kirándulni mennénk pár drónos kép és videó miatt. A 30 nap stimmel, de a légtér már az elején akadályokba ütközött ugyanis a 3 ezer forint mellé még kell egy 17.000 forintos biztonsági felmérés, mivel a 1000 láb fölött repülőgépek is közlekednek. 1000 láb alá foglalnék légteret amúgy, annál feljebb nem is repülnék.

A hangsúly nem is azon van most hogy nincs ennyi pénzem most diákként egy felszállásra, hanem ha lenne akkor is lehet hogy 20x meggondolnám hogy megyek-e oda, illetve foglalok-e légteret.

Az sem biztos hogy válaszolnak

De tegyük fel hogy befizeted a légtered, megigényled, vársz, meg minden, és tegyük fel nem válaszolnak egy mail-re sem.
Mert ilyen is előfordul.
Igen, válaszra sem méltatnak néha.

Fotó: Szabó Viktor

Ha van légtered sem biztos hogy repülhetsz

Másik szintén személyes történet ami a kapcsolódik a légtérhez, egyik reggel épp aktiváltam a 3.000 forintos légterem, egy félreeső vidéki településen, amikor is közölte a vonal másik végén lévő személy hogy:

„Most épp replünek a légtérben így még nem lehet felszállnia.”

MICSODA?!
Akkor miért foglaltam le?
Miért fizettem érte?

Nem, nem katonai és nem is mentő légijármű volt, az teljesen rendben lett volna ha miattuk nem repülhetek. Valami hobbi/forgatás lehetett a leírásból ítélve.

Persze egy 5-10 perc után megoldódott a probléma és vígan repkedhettem, de elég érdekes „WTF” szituáció ez.

A facebookon mindig, mindenki okosabb nálad.

Na és persze, ha még van légtered is megkaphatod hogy: NINCS. A rengeteg okos facebookon lógó embertől akik vagy nincsenek képbe a légterekkel, vagy pedig szimplán csak ez a hobbijuk. Ilyenre is volt már példa, megkaptam a légterem, repültem, majd fb-on landolt egy fotó ami alá megkaptam hogy „Mégpedig ide tuti hogy nem kaptam engedélyt, és biztosításom sincs.”

Ilyenkor meg kell köszönni a tájékoztatást, és elköszönni. 🙂

Mások felelősége is a tiéd

Ha van aktív légtered, akkor más nem repülhetne ügyebár benne. De ez másokat nem érdekel. Mivel ahogyan azt a cikk címében is írtam a legtöbben illegálisan repülnek, még vidéken is volt hogy valaki csak úgy belerepült az én légterembe.

Na most, ha ő ott bármi gondot okoz az az én felelőségem, tudtam meg később az egyik facebookos drónos csoportból.

Összegzés

Mondtam hogy idézek cikkekből, az első egy frissen megjelent feol cikk. Mondjuk a neten megjelenő cikkek többsége vagy fals infókkal van tele, vagy pedig szimplán clickbait.

A vizsgálat során mindenki az időt látta fő akadályozó tényezőnek. Ha nem lehet két napon belül engedélyhez jutni egy online felületen, akkor nem fogják betartani a jogszabályt. Ezért az idő az első tényező, amin változtatni kell. Az engedélykérés megkönnyítésére a legjobb megoldás egy ingyenes online felület lenne, ami állami kézben van, nem kötődve egyik céghez sem. 

Fotó: Szabó VIktor

Jobban megéri törvényt szegni, mint légteret foglalni!

Egy másik forrás szerint pedig a törvényszegésre vonatkozik, mégpedig:

A bírság összegét a jogsértés mértékének függvényében, az érintettek körének nagyságára, a jogsértés súlyára, veszélyességére vagy károsító hatására, a jogsértő állapot időtartamára, a jogsértő magatartás ismételt tanúsítására, a bekövetkezett kár mértékére, a helyreállíthatóság lehetőségére és a jogsértéssel elért jogtalan előny mértékére tekintettel a hatóság határozza meg. Súlyosbító tényező pl. az ellenőrzött légtérben történt jogsértés, különösen, ha aktív repülés is folyt ott, és a ismételt, visszaeső vagy gazdasági érdekből elkövetett jogszabálysértés. 

…és a lényeg itt jön:

A pilóta nélküli légijárművel elkövetett szabálysértésekért jellemzően 30 ezer forint körüli büntetéseket szabtak ki.

Magyarul ha ezt a 20.000 forintos légteret vesszük alapul, ha kétszer nem foglalok, azaz spórolok 40.000-et, akkor egy 30 ezres bírsággal jobban járok mintha légteret foglaltam volna. Ergo, anyagilag jobban megéri nem foglalni, mint foglalni? Hogy van ez?

Köszönöm a figyelmet!

Ha kérdésed van vagy észrevételed, jelezd kommentben a cikk alatt.

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 857 other subscribers