Minden amit a füstbombás fotózásról tudnod kell

Korábban már volt szó a füstbombás fotózásról, akkor nagyvonalakban összefoglaltam a témát, és illusztráltam is videókkal, most viszont részletesebben is kitérek arra hogy milyen füstbombát érdemes venni, hogyan és hol érdemes használni.

Hol tudok füstbombát venni?

Korábban említettem hogy bármelyik pirotechnikai üzletben beszerezhető, de akár online shopokról is lehet rendelni, ahogy kényelmesebb. Számos fajtája van:

  • Például vannak ilyenek
  • Ilyenek
  • és ilyenek is. Nem tudom ezek közül melyik a legjobb, le kell tesztelni, én még nem rendeltem online.
  • De itt találtam ilyen bűvészeknek való mágikus színes füstöt is.

Ha nem olvasnál hanem inkább hallgatnál

A Kék Óceán fotós podcastom keretein belül kifejtettem ennek a cikknek az anyagát, eléred Spotify-on vagy bármelyik podcast szolgáltatónál, vagy épp a Youtubeon.

Mennyibe kerül?

Érdemes vigyázni, az ebay kínálatában található elég sok 200-300ft körüli füstbomba is, ezek nagyon gagyik és kevés ideig, kis füsttel égnek.

Amit pirotechnikai üzletben kapsz, azok viszont 1-2 ezer forint körül mozognak, az olcsóbbik fajta 30-60 másodpercig ég, a drágábbik fajta pedig 60-90 másodpercig füstöl.

Fotó: Szabó Viktor

Mennyire veszélyes?

Többször is voltunk ilyen fotózáson és eddig még senki sem gyulladt fel tőle, plusz engedély sem kell hozzá, így átlagemberek is megvásárolhatják. Persze, aki ügyes meg tudja égetni vele magát, de hát a villával is megszúrhatjuk a kezünket… 🙂

Gyakran felmerül a kérdés hogy befogja-e a ruhát. Amiket mi használtunk azoknál nem tapasztaltunk ilyet, egyedül a fekete színű hagyott nyomot.

Hol használhatom?

Egyszer összefutottunk rendőrökkel is egy ilyen fotózás során, ők azt mondták közterületen szabad használni. A legcélszerűbb viszont, és ebben az egyik pirotechnikai üzletben dolgozó is megerősített minket, magánterületen használni. Ergo a saját kertedben, vagy a haver kertjében.

De pl. erdőben és elhagyatott helyeken sem okoz szerintem olyan nagy gondot. Mindenki a saját felelőségére használja ezeket, illetve ha elfüstölt, ne hagyjuk ott a helyszínen, a környezet védelme érdekében.

Érdemes olyan területet választani ami jól szellőzik, hiszen nem kellemes belélegezni 2-3 ilyen füstbomba füstjét. Illetve mindenképp tartsunk egy kis szünetet 1-1 füstölés között.

Hogyan kell használni?

Ebben a videóban látható A-Z-ig vágatlanul egy füstölés. Eltávolítjuk a védőcsomagolást, és meggyújtjuk. Fontos hogy ne magunk felé tartsuk az eszközt amikor meggyullad, illetve a későbbiekben sem célszerű magunk felé tartani. A végén pedig várni kell amíg kicsit kihűlik.
Használat közben picit melegszik, de ez teljesen tűrhető, még hölgyek számára is.

Ezenkívül érdemes megtervezni a fotózást. A helyszíneket előre, illetve figyelni hogy merről süt a nap, és merről fúj a szél, ugyanis ezek a tényezők erősen befolyásolják a végeredményt. A mozgást is érdemes begyakorolni, mellette pedig letesztelni a gép beállításait.

Hogyan utómunkázzam a képeket?

Egyedül a füst ami plusz figyelmet igényel, a többi dolog szerintem a megszokott módon mehet. A füstön a clarity, a deheze, és a kontraszt csúszkákkal szoktam játszani, erősíteni, úgy hogy végigmegyek ezeken a részeken ecsettel. Lightroom-ban ez maszkolással megoldható egyszerűen.

Fotó: Szabó Viktor

Ha bármi más kérdésed van, keress bátran akár instagramon is, akár itt kommentben, vagy e-mailen keresztül, szívesen válaszolok! Végezetül pedig itt van egy újabb videó:

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 856 other subscribers