smoke bomb photography

Korábban már volt szó a füstbombás fotózásról, akkor nagyvonalakban összefoglaltam a témát, és illusztráltam is videókkal, most viszont részletesebben is kitérek arra hogy milyen füstbombát érdemes venni, hogyan és hol érdemes használni.

Hol tudok füstbombát venni?

Korábban említettem hogy bármelyik pirotechnikai üzletben beszerezhető, de akár ebay-ről is lehet rendelni, ahogy kényelmesebb.

Mennyibe kerül?

Érdemes vigyázni, az ebay kínálatában található elég sok 200-300ft körüli füstbomba is, ezek nagyon gagyik és kevés ideig, kis füsttel égnek.

Amit pirotechnikai üzletben kapsz, azok viszont 1-2 ezer forint körül mozognak, az olcsóbbik fajta 30-60 másodpercig ég, a drágábbik fajta pedig 60-90 másodpercig füstöl.

Fotó: Szabó Viktor

Mennyire veszélyes?

Többször is voltunk ilyen fotózáson és eddig még senki sem gyulladt fel tőle, plusz engedély sem kell hozzá, így átlagemberek is megvásárolhatják. Persze, aki ügyes meg tudja égetni vele magát, de hát a villával is megszúrhatjuk a kezünket… 🙂

Hol használhatom?

Egyszer összefutottunk rendőrökkel is egy ilyen fotózás során, ők azt mondták közterületen szabad használni. A legcélszerűbb viszont, és ebben az egyik pirotechnikai üzletben dolgozó is megerősített minket, magánterületen használni. Ergo a saját kertedben, vagy a haver kertjében. De pl. erdőben és elhagyatott helyeken sem okoz szerintem olyan nagy gondot. Mindenki a saját felelőségére használja ezeket, illetve ha elfüstölt, ne hagyjuk ott a helyszínen, a környezet védelme érdekében.

Érdemes olyan területet választani ami jól szellőzik, hiszen nem kellemes belélegezni 2-3 ilyen füstbomba füstjét. Illetve mindenképp tartsunk egy kis szünetete 1-1 füstölés között.

Hogyan kell használni?

Ebben a videóban látható A-Z-ig vágatlanul egy füstölés. Eltávolítjuk a védőcsomagolást, és meggyújtjuk. Fontos hogy ne magunkfelé tartsuk az eszközt amikor meggyullad, illetve a későbbiekben sem célszerű magunkfelé tartani. A végén pedig várni kell amig kicsit kihűlik.
Használat közben picit melegszik, de ez teljesen tűrhető, még hölgyek számára is.

Ezenkívül érdemes megtervezni a fotózást. A helyszíneket előre, illetve figyelni hogy merről süt a nap, és merről fúj a szél, ugyanis ezek a tényezők erősen befolyásolják a végeredményt. A mozgást is érdemes begyakorolni, mellette pedig letesztelni a gép beállításait.

Hogyan utómunkázzam a képeket?

Egyedül a füst ami plusz figyelmet igényel, a többi dolog szerintem a megszokott módon mehet. A füstön a clarity, a deheze, és a kontraszt csúszkákkal szoktam játszani, erősíteni, úgy hogy végigmegyek ezeken a részeken ecsettel. Lightroom-ban ez maszkolással megoldható egyszerűen.

Fotó: Szabó Viktor

Ha bármi más kérdésed van, keress bátran akár instagramon is, akár itt kommentben, vagy e-mailen keresztül, szívesen válaszolok! Végezetül pedig itt van egy újabb videó: