Repülőtereket blokkolnak és kémkednek a drónosok?

Sajnálom hogy ennek a cikknek meg kellett születnie. Bizonyára sokan találkozhattak már drónos jelenséggel. Kis zümmögő szerkentyű ami odafent repked. Megvan? Mutatom:

Fotó: Jason Blackeye

Mivel a média elég elferdített dolgokat közöl a drónozásról, illetve csak a negatív oldalt hangsúlyozza ki így fontosnak tartom a témát körüljárni. Ezzel együtt segítséget is nyújtani, mi történik akkor ha látunk egy drónt?

Lehet-e kémkedni a drónnal?

Természetesen. Hiszen fentről lehet látni bizonyos dolgokat. Bár nagyrészt amit fentről látunk azt a Google maps segítségével is látjuk, szóval ha valaki attól fél hogy meglátjuk a kertjében az új medencét, szólok, lehet késő, hiszen a Google már látta. Illetve egy etikus fotós nem tesz közzé olyan anyagot (ha véletlen készítene ilyet) amit magáról, vagy a saját kertjéről sem tenne közzé szívesen.

Ha elrepül felettem a drón akkor lefotózott / levideózott?

Nem feltétlen.
Valószínűleg nem.
Lehet csak épp megy valahova, illetve az is lehetséges hogy épp a távoli naplementét sasolja, vagy el sincs indítva a videófelvétel. Nem kell a paranoia, attól hogy a házunk fölött repked egy drón, még nem feltétlen „végez megfigyelést.” Nem látjuk merre néz a kamera, lehet hogy épp a ház fölött repül jó magasan és a 3 utcával arrébb lévő templomot fotózza.

A legtöbb drónost nem érdekli senki magánbirtoka. Szép naplementés videók / fotók, vagy városi nagytotálok amik vonzzák őket. Az hogy van egy trambulin a hátsókertedben, vagy épp kinyíltak a bazsarózsák, senkit nem érdekel, lájkok sem jönnének rá facebookon.
Persze rossz szándékú emberek mindig vannak.

Fotó: chuttersnap

Kém-e vagy?!

Mellesleg a drón hangos, ha valakit meg akarnék figyelni, akkor valószínű egy profi DSLR fényképezőgépet vennék egy hatalmas gyújtótávú objektívvel, ami kb. olyan szinten van mint egy távcső, és az égvilágon senki sem venné észre hogy figyelem. (a fenti képen látható eszközökkel pl. simán meg lehet figyelni mit csinál a szomszéd)

Tanulság: Ha megfigyelnek valószínű nem fogod észrevenni. Így fölösleges túlaggódni, túlparázni, és bántani a drónosokat, esetleg rendőrt hívni rájuk.

Természetesen ha mondjuk a kertünkben repked egy drón Bodrival egy magasságban az már túlzás, de egy normális drónos aki a természetet vagy a várost fotózza nem fog beszállingózni az udvarra.

RTL híradó egyik rendkívül részletes híre.

Mi van a repülőterekkel?

Rengeteg kamu és fél kamu cikk terjed az interneten. Repülőtereket blokkolnak drónokkal, emberek drónt látnak, drónok támadnak sárkányokra… akarom mondani, rengeteg a kitalált cikk, hoax, kamuhír. Ezek többnyire forgalmat hoznak a tulajdonosnak. Tehát ha megint olyan cikkbe futunk bele hogy:

„Újabb dróntámadás történt.”

Valószínűleg kamu.

Keresd a forrást!

Az ilyen cikkeknél érdemes megkeresni a forrást. Ha nincs külső forrás elég kétséges a hír valódisága. Persze, van olyan eset hogy maga a forrás is hazudik.

De ott voltam, blokkolták a repteret!

A másik ez a „drónok miatt nem tudott felszállni” kezdetű hír. Többen számoltak be arról hogy ilyenkor tényleg leállt a reptér, és órákat vagy épp egy estét is késett a gép. Drónosok támadtak a reptérre, de ezt bárki mondhatja.

Egyszerűen nem hiszem el hogy egy ilyen helyzetben nem készít senki videót a zsebében lapuló okostelefonnal az esetről, és a tettes sem kerül elő. Elég korlátozott még ez a technika nem tudom Pestről megbénítani Párizs légiforgalmát. Szóval emiatt a 2 tény nélkül nehéz elhinni ezeket az eseteket. De persze ezeknél sokkal hajmeresztőbb sztorik is előkerültek.

Ha bármilyen kérdésed lenne a drónozásról, akkor tedd fel nyugodtan itt kommentben, vagy a facebook oldalamon, esetleg instán.

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 857 other subscribers