drónozás magyarországon
Láttam egy drónt? Megfigyelnek? Kemkednek utánam? Az udvar fölött szállt. Mit tegyek ilyenkor? A cikkben mindenre választ kapsz.

Sajnálom hogy ennek a cikknek meg kellett születnie. Bizonyára sokan találhotrak már drónos jelenséggel. Kis zümmögő szerkentyű ami odafent repked. Megvan? Mutatom:

Fotó: Jason Blackeye

Mivel a közmédia elég elferdített dolgokat közöl a drónozásról, illetve csak a negatív oldalt hangsúlyozza így fontosnak tartom ezt cáfolni, illetve magyarázni. Ezzel együtt segítséget is nyújtani, mi történik akkor ha látunk egy drónt?

Lehet-e kémkedni a drónnal?

Természetesen. Hiszen fentről lehet látni bizonyos dolgokat. Bár nagyrészt amit fentről látunk azt a Google maps segítségével is látjuk, szóval ha valaki attól fél hogy meglátjuk a kertjében az új medencét, szólok, lehet késő, hiszen a Google már látta. Illetve egy etikus fotós nem tesz közzé olyan anyagot amit magáról, vagy a saját kertjéről sem tenne közzé szívesen.

Ha elrepül felettem a drón akkor lefotózott / levideózott?

Nem feltétlen.
Valószínűleg nem.
Lehet csak épp megy valahova, illetve az is lehetséges hogy épp a távoli naplementét sasolja, vagy el sincs indítva a videófelvétel. Nem kell a paranoia, attól hogy a házunk fölött repked egy drón, még nem feltétlen “végez megfigyelést.”

A legtöbb drónost nem érdekli senki magánbirtoka. Szép naplementés videók / fotók, vagy városi nagytotálok amik vonzzák őket. Persze rossz szándékú emberek mindig vannak.

Fotó: chuttersnap

Kém-e vagy?!

Mellesleg a drón hangos, ha valakit meg akarnék figyelni, akkor valószínű egy profi DSLR gépet vennék egy hatalmas gyújtótávú objektívvel, ami kb. olyan szinten van mint egy távcső, és az égvilágon senki sem venné észre hogy figyelem. (a fenti képen látható eszközökkel pl. simán meg lehet figyelni mit csinál a szomszéd)

Tanulság: Ha megfigyelnek valószínű nem fogod észrevenni. Így fölösleges túlaggódni, túlparázni, és bántani a drónosokat.

Természetesen ha mondjuk a kertünkben repked egy drón az már túlzás, de egy normális drónos aki a természetet vagy a várost fotózza nem fog beszállingózni az udvarra.

De sok cikkben és hírben…

Rengeteg kamu és fél kamu cikk terjed az interneten. Repülőtereket blokkolnak drónokkal, emberek drónt látnak, drónok témadnak sárkányokra… akarom mondani, rengeteg a kitalált cikk, hoax, kamuhír. Ezek többnyire forgalmat hoznak a tulajdonosnak. Tehát ha megint olyan cikkbe futunk bele hogy:

Újabb dróntámadás történt.

Valószínűleg kamu.

Ha bármilyen kérdésed lenne a drónozásról, akkor tedd fel nyugodtan itt kommentben, vagy a facebook oldalamon, esetleg instán.