7 fotókidolgozó és raw editáló szoftver PC-re

Gyakran olvasok olyan posztokat fotós csoportokban hogy ki milyen fotó szerkesztő, raw kidolgozó programot ajánl. A lehetőségek tárháza elég nagy. Ezek a képszerkesztő programok nagyon széles spektrumot fednek le, a kezdőktől a profikig mindenki talál magának megfelelőt a listából. Ha épp mobilra keresel képszerkesztő appokat akkor IDE klikkelve találod meg a TOP 5-ös litámat. De most nézzük a PC-re mikből lehet válogatni!

DxO photolab / optics PRO

30 napos trial verzióval lehet kipróbálni, de egy időben ingyen is hozzá lehetett jutni. Személy szerint nálam a Lightroom-ot nem tudta leváltani.
Részletesen nem nagyon teszteltem még a programot, de a listában mindenképp helyet kellett hogy kapjon, hiszen elég jó program, és a cikk célja nem is a részletes teszt hanem a lehetőségek bemutatása.

Letöltöm

DXO photlab kezelői felülete.

Lightroom

Mesze a legismertebb fotókidolgozó szoftver. Kezdőktől profikig mindenkinek ajánlom. Ehhez a programhoz van a legtöbb letölthető preset, akár ingyen is, viszont elég komplex ahhoz is hogy saját színezéseket hozzunk létre. Nagyon hardcore profiknak viszont már limitáltak a képességei, de nem is nekik született ez a cikk. Dinamikusan fejlődik a program, így majdnem minden kameratívust támogat ami csak létezik, visszamenőleg is. Kifejezetten jó a katalógus funkciója is, illetve nagy előnye hogy Adobe program, így együtt dolgozik a photoshoppal, vagy épp a bridge appal is.

Letöltöm

Kapcsolódó cikk: 5 képszerkesztő app mobilra! »

Gimp 2

Photoshop alternatíva. Ha jól tudom ingyenes is. Kb. ugyanazt tudja mint a PS csak kicsit butább és kevésbé gépigényes program. Annak ajánlom aki nem akar az Adobe-val együtt dolgozni, vagy mondjuk nem fut a PS a gépén.

Letöltöm

Luminar

A LR-al szemben már tud ez a program is rétegkezelést. Szintén nem nagyon próbáltam még, de sokszor hallottam már a programról. A modulokat egyenként tudjuk behívni, illetve teljesen testreszabható a felülete a LR-al ellentétben. Illetve ha minden igaz nem tud katalógust kezelni, ami nálam nagy hátrány.

Letöltöm

Affinity photo

A photoshop konkurenciájaként emlegetett program, szintén nem próbáltam még, de ha te kipróbálod, mindenképp mondd el a véleményed.

Letöltöm

Capture One

A Lightroomról erre a programra váltottam. Egy dolog miatt van fent még a LR, egyrészt a preseteim miatt, másrészt vannak olyan kamerák amiket nem támogat még, annyira újak. Nagyon komplex program, inkább a haladóknak és a profiknak ajánlanám. Minden benne van ami kell, de vannak olyan funkciói amik a LR-ban butábbak és egyszerűbbek.

Egyszeri vásárlassal lehet beszerezni az official verziót, kereken 100 ezer magyar forintért.

Letöltöm

Photoshop

Alapvető program. Ebben is lehet képeket kidolgozni, de katalógus funkció hiánya miatt én mindig másban dolgozom. Viszont, minden út ide visz, retusálásra és manipulációra, és minden más utómunkára ezt használom. Szerintem aki fotózik, annak ez alap kellék.

Letöltöm

Született cikkem a legjobb magyar nyelvű photoshop oktatókról, ha mindenképp maradnál a magyaroknál, olvasd el!

+1 online oldalak

Online megoldásokat is bőven találni. Rengeteg féle-fajta létezik, effektek széles körét biztosítják, a legtöbben ingyen. Érdemes keresgélni ha ilyen megoldás érdekel, vagy jelezd kommentben és csinálok válogatást belőle.

+2 Photolemur

Automatikus képkidolgozás? Ezzel a programmal lehetséges. De tényleg! Berakod a képet, ő megcsinálja, te pedig kiexportálod. A dolog hibája annyi hogy a szerkesztésbe nem tudsz belenyúlni. Viszont, egyszerre több képet is kidolgozhatsz vele.

Tudsz hasonló programokat?

Írd meg kommentben, ha pedig véleményed van, azt is nyugodtan mondd el.

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 856 other subscribers