Miért csökken az instagram elérésem?

Régóta érett már ez a cikk. A történelemben egészen vissza kell menni a facebook-ig, és a kezdetekig.

Facebook oldalak

A facebook aranykorában rengeteg embert értél el egy poszttal. Ingyen lehetett eljutni az oldalad kedvelőihez. Aztán egyre többen és többen lettek a facebookon. Az emberek érkeztek, az elérések pedig ezzel egyenes arányosságban csökkentek. Mivel egyre többen lettünk, egyre többen is hirdettek, egyre többen posztoltak, így valamit tenni kellett, mivel „betelt a hírfolyam” így szelektálni kellett, csökkenteni az eléréseket. Ez eddig elég tiszta.

A csapda

Anno nagyon aktív voltam az oldalamon volt hogy napi 3 poszt is kiment. Később amikor csökkent az elérés én is hirdettem. A hirdetések után egyre jobban elkezdett csökkenni az organikus elérésem, ez gyakori módszer amivel ráveszik a felhasználót az újabb hirdetésre. Volt hogy a kampány végeztével posztoltam és kereken 0 embert értem el.

szabó viktor fotós blog
miért csökken az instagram elérésem?
Fotó: Szabó Viktor

Jött az instagram!

Ezután érkezett az instagram és vele együtt a megváltás. Sokan elkezdték otthagyni a facebookot és átköltöztek a 100% elérésű instára. Többek között én is átvándoroltam.

A történelem megismétli önmagát

A helyzet szerintem most is ugyanaz. Egyre többen leszük, az organikus elérés pedig egyre kevesebb lesz.

Teória

Ez persze csak egy általam megélt és tapasztalt teória. Lehet hogy teljesen más áll a háttérben, nem vagyok szakértő, de régóta szerettem volna erről egy cikket. Te mit gondolsz? Írd meg nekem instán, vagy kommentben!

Azóta több marketinges is igazolta a teóriám, szóval ezt a szót le is vehetném akár. 🙂

Rávesznek a reklámra

Több apró trükk is van a kék óriáscég kezében, az egyik ilyen trükk a folyamatos sulykolás, ha ennyi és ennyi pénzt költesz el akkor ennyi és ennyi elérést tudsz kapni. De a kedvencem az amelyik azoknál a posztoknál szokott megjelenni amik nagyon durván alacsony eléréssel futnak, mégpedig ilyen szöveggel:

A posztok alatt megjelenő üzenet.

Pedig jól látható hogy nem teljesít jól, sőt, botrányosan rosszul megy:

Sosem volt még ilyen rossz elérésem.

Megváltozott tartalom

Ez viszont nem teória. Sok embernél tapasztaltam már hogy elkezdett X tartalmat, azzal szerzett mondjuk 10.000 követőt. Legyen az most példaként egy bikinis fotó. Később viszont gondolt egyett és folytatta Y tartalommal, legyen mondjuk muffin sütés és a hozzá kapcsolódó kajás képek. Akik X tartalom miatt csatlakoztak azok szépen lassan elhagyják majd a követőtábort, vagy csak nem lájkolnak majd, ezzel együtt csökkentik az elérésed is.

Konkrét példa a Youtuberól

Erre a tartalomváltásra konkrét példa is van a közelmúltból. Gameday iroda néven volt egy youtube csatorna ami értelemszerűen gameplay tartalmakkal szerzett 100.000-nél is több feliratkozót. Most viszont unlimited néven kezdett el podcast-eket feltölteni a csatorna tulaja. Azóta több mint 8.000 feliratkozó távozott, és jól látni hogy naponta távoznak még mindig. Gondolom kapják az értesítést az új tartalomról és iratkoznak le.

Forrás: Social Blade

Ilyenkor érdemes szerintem egy új csatornát létrehozni, a kellemetlen percek elkerülése végett, mondjuk egy több 100 ezres tábornál már lehet elgondolkozik az ember a névváltáson.

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 856 other subscribers