Megnéztem milyen a TikTok közösségi platform

Utánajártam annak mi történik a Tiktok-on, teszteltem. A Tiktok egy közösségi platform, ami mostanában elég népszerű a fiatalok körében. Egyesek 100-200 ezres követőtáborral is rendelkeznek. Régen music.ly névre hallgatott, azóta megújult. A platform lényege hogy zenékre tátognak a video készítői rövid álló videóban. De nézzük is milyen trendek és milyen jelengések vannak rajta.

Zenei trendek

Ha egy dal beindul akkor szinte minden második videó az lesz a főoldalon látástól vakulásig. Szóval a trendi dolgokban mindenki benne akar lenni. Hastag-ek is vannak, ezek alatt csoportosítva láthatjuk az ugyanolyan videókat. Innen következik a második pont is.

Egyediség és egyéniség hiánya

Mivel mindenki ugyanazt a trendet akarja meglovagolni, egy zenére ugyanolyan tánckoreográfiát, ugyanolyan mutogatást és tátogást produkálnak. Ezáltal nagyon unalmas lesz a főoldalunk. A kreativitást mellőzik, semmi hozzáadott érték nincs a videókban.

Nincs dislike, helyette van cenzúra

Nem tudod csak lájkolni a videót. Két reakció létezik még amivel ki tudod fejezni a véleményed a kommenteken kívül. Az egyik ilyen a „duett”, amikor lényegében duettezni tudsz a másik féllel, a másik reakció pedig a „Reagálni” névre hallgat, amivel egy kis ablakban tudsz véleményt nyilvánítani. Mindkettő felkerül a te csatornádra is.

Rengeteg obszcén hanggal ellátott szó szerint „kurvaanyázós” videó is felkerül, amik jól odamondják a dolgokat, na az ilyenek alatt minden reakció le van tiltva, így vagy lájkolsz, vagy kommentelsz, hosszasan, törlés nélkül nem tudod kifejteni a véleményed.

Szomorú Magyar zenei valóság

Sokan a magyar felkapott sztárjainak megnyilvánulásait töltik fel. Láttam Missht telefont törni, más celebeket anyázni, és Nemazalányt szenvedni a színpadon de még Essemm is feltűnt. Szintén az egyediség hiánya szerintem hogy valakik ezeket a videókat töltik fel, bár elég aranybánya ez az újságíróknak.

Összegzés

Röviden és tömören ennyi a platform. 1-2 percnél tovább nem szívesen toltam volna az appot ha nem tesztelem, mivel mindenki ugyanolyan rajta, elvétve találni csak egyéniségeket. Itt is azt látom mint a hazai youtube csoportokban, hogy felszínes követőkre és lájkokra éhes emberek csinálnak olyan tartalom nélküli tartalmat amit máshol láttak.

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 857 other subscribers