Lehet legálisan drónozni Magyarországon?

Lehet legálisan drónozni Magyarországon? – Te hogy foglalsz légteret? – Tettem fel pár hónapja még a kérdést drónt használó ismerősöknek.
Legtöbbször nem kaptam erre nagyon használható választ, így muszáj voltam utánajárni.
Ezek az infók 2018 novemberétől elérhetőek, és folyamatosan frissítem majd a cikket amikor változnak a dolgok.

Első komolyabb frissítés
Brüsszel, 2019. május 24., péntek (MTI) – Az Európai Bizottság elfogadta a drónok használatára vonatkozóan a biztonságot és az azonosíthatóságot előíró, korábban jóváhagyott új irányelv végrehajtási utasításait – közölte az uniós bizottság pénteken.

UPDATE 2.0:

A tájékoztatás szerint az elfogadott jogszabályt elsődleges célja, hogy egységes uniós biztonsági előírásokat hozzanak létre drónok hivatásos és szabadidő jellegű használatára vonatkozóan. – ami annyit tesz hogy most várnunk kell. Jó hír hogy halad az ügy végre valamerre. Elvileg 2020-ra kell minden tagállamnak bevezetnie a dolgot.

Amíg nem történik kézzelfogható változás addig maradnak érvényben a lentebb leírtak. Amint történik valami, frissítem a cikket.

Régi szabályzás

Kezdjük a legelején. Megvásároltuk drónunkat és egy jó darabig be is rakhatjuk a fiókba. Na, jó, ez nem teljesen igaz.
Mivel régi szabályzást húztak rá a drónozásra így a légtérfoglalás kb. 30 napot vesz igénybe. Ősszel. Nyáron ez lehet 70-90 nap is. Máris lekonyult a mosoly az arcodról, nem igaz? Ja, nem is olyan egyszerű törvénytisztelő polgárnak lenni.

Drónpilóták Oszágos Egyesülete

Első utam a DOE-hoz vezetett. Ott regisztráltam tagként, majd a tagdíj befizetése után, kifizettem a biztosítás díjját. Ugyanis biztosítás nélkül nem repülhetsz.

Most már foglalhatsz légteret!

Na már most, tőlem ha azt kérdezik hétvégén ráérek-e, még csütörtökön sem tudok biztosat mondani. Most viszont 30 nappal előre kell eldöntenem hol leszek, hol drónozok, és mikor. Elég nehézkes dolog ez. Bár elvileg a kormány dolgozik ezen hogy ne legyen ilyen hosszadalmas a procedúra.

Légteret maximum 30 napra lehet foglalni. Az egyszeri díjja pedig 3 ezer forint. Ez változik, pl. környezetvédelmi területeken ez ha jól tudom minimum 10k-val több. Szóval nem egyszerű a dolog.

Erről egyébként született is egy cikk „Miért drónozik majdnem mindenki illegálisan?” címmel amit ide kattintva el is tudsz olvasni.

Plusz, nemrég kijött egy Drone Hungary videó is, róluk már korábban volt itt szó a blogon, egy légtér oktató videóval:

Mi történik ha foglalt a légtér amit szeretnék?

Nincs para, elvileg van lehetőség kiklérni a telefonszámát az illetőnek, ezen az oldalon. Ha pedig megkaptuk, megbeszélhetjük vele hogy aktiválja a légteret amikor repülni szeretnénk, persze ez formailag nem teljesen szabályos de nem is számít szabályszegésnek. Ha jófej a tulaj akkor repülhetünk is.

Segít a DOE is

Ha kérdésed van tedd fel nekem nyugodtan kommentben akár, vagy instán, de a drón menüpont alatt találsz majd még több cikket a drónos témák kapcsán. Igyekszem segíteni mindenben, hisz én is kaptam sok segítséget az elején.

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 857 other subscribers