Mikor van kék óra? Mi az a kék óra? 3 tipp és trükk!

Tudod mi az a kék óra? A naplemente azon része amikor még épp hogy van fény, de már elkezdett eltűnni a nap az égről. Rengeteg fotós keresi ezt az időszakot, hiszen a fények ilyenkor a legszebbek. De hamar elmúlik ez a pillanat is amikor a napkorong lebukik a horizonton, szóval ésszel kell kihasználni ezt az időt. 3 tippet hoztam hogy mindenképp ki tudd maxolni ezt a rövid időt.

ÚJ! Nincs kedved olvasni? Nézd meg videón a cikket!

Mi az a kék óra?

Golden hour, arany óra, blue hour, kék óra, twilight és még sok más néven ismert. Kék órának hívják azt az idő intervallumot, ami a napnyugta után van, amikor még nincs tök sötét és a légkörből visszaverődő napsugarak sötétkékre színezik az eget. Arany óra pedig az a napnyugta előtti periódus, amikor az alacsonyan beeső napsugarak mindent narancs színűre festenek. Mindkét időszaknak magvan a reggeli párja is.

Tervezz, időzíts – Mikor van kék óra?

Tervezd meg a fotózásod. Nézd meg a helyszínt, találd meg a legjobb szöget, és csak azután menj ki a megadott időben. Mivel kevés az idő így jól fel kell készülni. Ide klikkelve találsz egy weboldalt ami appként is elérhető. Itt meg tudod nézni mikor merre hánykor lesz a megfelelő időszak.

Merre jár a nap? – Erre is van applikáció ami nagyon hasznos. Megmutatja melyik időpontban merre jár a nap. Hasznos appok mobilfotózáshoz »

Maradj stabil!

Jó barátod az állvány. Egyrészt ha több expót szeretnél összerakni akkor elengedhetetlen, másrészt hosszabb expozícióval megtarthatod az ISO-t a legalacsonyabb szinten, így kerülve el a túlzott zajosodást.

Ha van lehetőséged használj távkioldót, vagy időzítőt ezzel is csökkentbe a nem kívánatos rezgéseket. Arra viszont ügyelni kell a hosszabb expó jobban eszi az akksit, mindenképp készüljünk fel pótakkumulátorral.

Első kékórás fotóim egyike. Remekül bemutatja hogy hogyan is néz ki például egy elsuhanó vonat a kékórában. Bár nem tökéletes fotó. Fotó: Szabó Viktor

Mik a beállítások?

Az ISO-t tartsd a lehetséges legalacsonyabban. A rekesz f/8 körüli szokott lenni, de a téma is válogatja. Minél szűkebb a rekesz, annál több lesz a záridő. Innentől mindenki felszerelésére és témájára van bízva a beállítás, elég rugalmas dolog ez.

Ha esetleg kérdésed van a témában, akkor tedd fel kommentben!

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 856 other subscribers