Miért nem válaszolnak a légtér kérelmemre?

Korábban én is beszámoltam arról hogy miért drónozik ma Magyarországon a legtöbb drónos légtér nélkül, azaz illegálisan. Saját tapasztalataimat írtam le a cikkben, amikről kiderült később hogy nem vagyok egyedül. Arról is írtam miért nem válaszolhatnak, de ebben a cikkben a hivatalos közlemények vannak.

A Drón jogszabályok facebook oldal osztotta meg a következő közleményt, amit szó szerint beillesztettem ide.

Úthibák a légtérben

Még csak a drónos szezon elején járunk, de a minimum 30 napos igénylési procedúra (https://legter.hu/eseti-legter/) ellenére már most annyi a pilóta nélküli légijárművek működtetésére kijelölt eseti légtér, hogy komolyan akadályozza a légiközlekedést. Nemhogy nem tölti be eredeti funkcióját, de ilyen mennyiségben veszélyes a légiközlekedésre.
Az eseti légtér eredeti célja, hogy fenntartsa a légiközlekedés biztonságát azáltal, hogy elkülönítést biztosít az eseti légtérben zajló veszélyes tevékenységek és a légiközlekedés többi szereplője között. Ilyenek lehetnek a tűzijátékok, légi bemutatók, de ebbe az intézménybe kényszerültek a pilóta nélküli légijárművek is, mivel nem volt, illetve még jelenleg sincs olyan jogszabály, amely meghatározná az ezekre az eszközökre és a kezelőikre vonatkozó részletes követelményeket. Folyamatban van az Európai Uniós szabályozás elfogadása, ám annak bevezetése már csak a jövő évben várható, ezért valószínű, hogy addig marad a jelenlegi rendszer.

A drónos repülések szinte elhanyagolható hányada történik a jogszabályoknak megfelelően eseti légtérben, de már ez is olyan mennyiség, amely gyakorlatilag kezelhetetlen minden érintett szereplő számára. Aránytalan terhet ró az érintett hatóságokra, a légiforgalmi szolgálatokra és repülőterekre, az eredmény pedig akadálypálya a légijárművek számára. Ez utóbbi lehet a legnagyobb probléma, hiszen amellett, hogy kisebb térrészre korlátozódik a légijárművek mozgása, a pilóták figyelme is megoszlik, a navigáción, a gép vezetésén és a rádiózáson túl folyamatosan be kell tudni azonosítani és el kell tudni kerülni ezeket a légtérrészeket, ami a gyakorlatban csaknem lehetetlen. Ilyen körülmények között kell repülniük a kutató-mentő repülést, mentőrepülést vagy bűnüldözési célú repülést végző, de még a kényszerhelyzetben lévő légijárműveknek is, ezek gyakran kis magasságban közlekednek és bár elsőbbséget élveznek, ez nem feltétlenül biztosított számukra.

Nagyban javítana a helyzeten, ha a kistömegű, a néhány tízméternél alacsonyabban és a kezelőtől 250 méternél kisebb távolságban, de repülőterektől távoli repülések eseti légtér igénybevétele nélkül kerülhetnének végrehajtásra, hiszen ezek a leggyakoribbak, ugyanakkor légiközlekedési szempontból igen alacsony kockázatúak. 
Kis dózisban orvosság, nagy adagban méreg. Igaz ebben az esetben is, néhány eseti légtér javíthat a biztonságon, ám a drónok robbanásszerű terjedése miatt igényelt mennyiségben már határozottan káros, veszélyezteti a légiközlekedés biztonságát.

Kép: terkep.legter.hu, a következő 30 napra kijelölt eseti légterek és beadott igénylések 3D nézetben. Forrás: facebook

Ez a bejegyzés május 27-én érkezett. Ezt megelőzte a DOE közleménye május 22-én. Ezt is mutatom.

Tisztelt Tagság!

Tekintettel a kialakult eseti légtér engedélyek miatti helyzetre, felvettük a kapcsolatot a szakhatósággal és a rendőrség illetékes osztályával. Kértük, hogy adjanak iránymutatást a követendő eljárásra és a további lehetőségekre. Megerősítést nyert az a nyilvánvaló tény, hogy az évekkel ezelőtt létrehozott rendszer elérte teljesítőképességének határát. Ennek jeleit sokan érezzük saját bőrünkön, hiszen még az egyesület sem kapott meg néhány légteret és rengeteg magánszemély, cég jelezte ugyanazt a jelenséget. Ennek nyilvánvaló okára nem hiszem, hogy több szót kellene pazarolni. 

Megnyugtatásunkra azt az információt kaptuk, hogy a jogalkotás a problémát felismerve módosításokat eszközöl a jelenlegi szabályozási rendszerben, még az EU szabályozás előtt, de a tervezettel harmonizálva, mely jelentős könnyebbséget fog hozni a drónpilóták számára. Nem szeretnék találgatásokba bocsátkozni, de nyilvánvalóan súly, repülési magasság, terület és tevékenység függvényében fog mentességet biztosítani az eseti légtérhasználati engedély megléte alól, de erre vonatkozóan pontos információt nem kaptunk. Annyi azonban bizonyos hogy az érintett szakhatóságok a módosításokat már véleményezték, javaslataikkal tovább küldték.

Kérlek benneteket hogy tanúsítsatok türelmet. Az a szakterület, amely jelenleg felelős az eseti légterek kiadásáért nem felelős a szabályozásért, csak betartatja a szabályokat. Szinte felesleges levelekkel, telefonokkal bombázni Őket, sajnos úgy tűnik már nem segít a helyzeten, és ne felejtsük, ott is Emberek dolgoznak. Sajnálatos, hogy ilyen helyzetbe kerültek az elégtelen jogi környezet miatt.
Az ismeretek fényében a következő ajánlásokat szeretném tenni felétek:
A tervezett könnyítés hatálybalépéséig a jelenlegi direktíva érvényes, így például egy szabálysértési eljárásban a hatóság nem feltétlenül veszi figyelembe a mostani életszerűtlen helyzetet. Ezt a tényt kérlek tartsátok szem előtt. Természetesen mint mindig, most is a jogászunk áll rendelkezésetekre.

Próbáljatok a lehetőségekhez képest jogkövető magatartást tanúsítani, betartani minden olyan szabályt, legyen az írott vagy íratlan, ami az etikus drón használathoz elengedhetetlen. 
A legfontosabb, az eseti légterek nagy száma valós kockázatot jelent a légi közlekedésre. Kérlek benneteket, hogy az eddiginél is nagyobb gondot fordítsatok a repülések megtervezésére, a várható kockázati tényezők számbavételére, és a repülés végrehajtására, Crash-zone kijelölésére. Ebben a helyzetben nem lenne szerencsés pont nekünk olyan precedens értékű eseményt előidézni, amely hosszú távon esetleg előnytelen helyzetbe hozza a felhasználókat, minket.

Forrás: facebook

Végül pedig, 23-án érkezett még egy közlemény a biztosítással kapcsolatban is:

Az Eseti légtér kérelem nehézségeire vonatkozó közlemény kapcsán felmerült biztosítási kérdésre a Groupama Biztosító kapcsolattartójával egyeztetve szeretném Veletek megosztani:
A Doe és a biztosító társaság között létrejött egyedi szerződési feltételeknek köszönhetően minden tagunk BIZTOSÍTOTT aki a MINDENKORI légügyi szabályozásnak megfeflelően HASZNÁLJA pilóta nélküli légijárművét. Ez azt jelenti, hogy a Drónpilóták Országos Egyesülete ebben a tekintetben felkészült bármely releváns szabályozás megváltozására.

Felhívom figyelmeteket arra, hogy ez más biztosítótársaságoknál nem feltétlenül egyértelmű. Tisztelettel szeretnélek megkérni benneteket, hogy amennyiben van olyan ismerősötök aki máshol kötött felelősségbiztosítást, a kollegalitás jegyében , figyelmeztessétek a várható változások miatti esetleges problémákra. Szerencsés és előnyös helyzetben vagyunk a Groupama és a DOE évek óta tartó jó kapcsolata miatt. Egyesületünk továbbra is nyitott bárki számára aki elkötelezett a jogszerű és etikus drón használat tekintetében.

Forrás: facebook

Fotó: Szabó Viktor

EU törvény

Ezeket csak azért másoltam be hogy az is képbe kerüljön aki nem aktív facebookon. Amúgy az EU elfogadta a dróntörvényt, és előreláthatólag 2020-ra lesz normális szabályzás addig pedig marad ez. Erről itt tudsz bővebben olvasni.

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 857 other subscribers