Hogyan fotózzak jobban? 9 önfejlesztő tipp: legyél kreatívabb!

Na igen, kapásból azt válaszolná pár ember hogy jobb fényképezőgép, jobb objektív vagy egyéb olyan eszköz ami épp nincs de KELL ahhoz hogy jobb fotóssá váljon az ember. Ez részben igaz, de van pár dolog amit a fejekben is rendbe lehet hozni, ezáltal még kreatívabb lehetsz és még jobb fotókat készíthetsz.

1. Ne lustálkodj

Gyűlnek a fiókban az ötletek, a félkész projektek, és már csak a megvalósításra vársz? Ne tétlenkedj. Csináld meg most, vágj bele most. Nem olyan az idő kint, vagy épp fáradt vagy picit? Azt mondják evés közben jön meg az étvágy, így vágj bele.

Könnyű lustálkodni.

2. Ne dolgozz túl sokat

Ebbe a hibába én is sokszor belefutok. Csak csinálom a cikkeket, projekteket és elfelejtek lustálkodni. Pedig néha az is kell. Csak meg kell találni a megfelelő egyensúlyt az előző és a 2. pont között.

Fontos hogy kikapcsolódj. Erről forgattam is egy videós anyagot, még régen, pont az ilyen esetekről szól:

3. Tarts rendet magad körül

Ez a pont is sokszor kimarad nálam. Fontos hogy rendszerezve legyenek a fotóink IS, a környezetünk mellett. Ha minden nap sok-sok fotót készítesz érdemes dátum szerint rendezni őket, de mindenkinek más a jól bevált rendszer. 1-2 tipp:

  • Havonta hozz létre új mappákat, és azon belül csoportosítsd a fotókat.
  • Havi mappák éves mappába kerüljenek.
  • Rendezd a fotókat témák, vagy események szerint.

Emellett érdemes néha kinyomtatnod az elkészült fotóid.

4. Hagyd el a komfortzónád

El lehet kényelmesedni elég könnyen. Néha viszont érdemes kilépni a komfortzónából.

  • Új emberek
  • Új fotótémák
  • Utazz el, fedezz fel új helyeket a városban
  • Nézz a neten fotós tippeket, trükköket és fedezz fel egy új fotózási ágat
  • Spontán dolgok
  • Eddig két cikk is született ami segíthet ebben, az egyik a füstbombás fotózásról szól a másik pedig a lensball-ról. Ha épp ihletet merítenél olvasd el őket.
Lány kézi füstbombával. Füstbombás fotózás. Zöld füstbomba. Modell fotózás.
Lépj ki a komfortzónádból. Erre remek lehetőség egy füstbombás fotózás.
Fotó: Szabó Viktor

5. Legyél pozitívabb

Tedd félre a hétköznapi gondokat és nézz kicsit más szemmel a világra. Meglátod sok érdekes és szép dolgot fogsz észrevenni. Ezen lendíthet még a Digitális detox is amiről már született cikkem. Nem jó ha folyton azt nézzük mennyi lájk érkezett egy fotónkra.

6. Fotózz ingyen

Vállalj el ingyen fotós dolgokat. Mindezzel együtt vigyázz arra hogy ne ess át a ló túloldalára, és ne hagyd hogy kihasználjanak. Fotózz TFCD alapon, és olyan projekteket vállalj el amik neked is tetszenek.

Csak olyan projekteket vállalj, amik hozzád tesznek, nem pedig elvesznek belőled

7. Ne nézz túl sok jó fotót

Fontos hogy inspirációt meríts ehhez pedig csak jó fotókat ajánlatos nézegetni. Viszont van az a pont ahol elkezded azt érezni hogy nem vagy olyan jó mint azok a képek amiket lapozgatsz. Ilyenkor az 5-ös pontot gyakorold, és kicsit kapcsold ki a netet. Ne nézz annyi fotót, menj ki inkább fotózni. Ne stresszeld magad, és ügyelj arra hogy nehogy kiégj. Ha a fejedben egyensúlyt találsz nem lesz gond.

szabó viktor
Fotó: Szabó Viktor

8. Hagyd otthon a géped

Ne fotózz, menj el találkozz másokkal, és gyűjtsd ihletet, inspirációt. Bár elég nehéz egy kiránduláskor otthon hagyni a gépet, tudom, de néha kell 1-2 ilyen alkalom is. Vagy csak mászkálj a városban. Rengeteg olyan dolgot fogsz észrevenni amit a gép keresőjéből eddig nem láttál, és rengeteg új ötleted is lesz.

Később persze menj ki géppel is.

9. Olvass, tanulj valami újat

Olvass el egy könyvet a fotózásról, vagy nézz meg egy photoshop oktató videót. Fejlődj! Van egy cikkem ahol összegyűjtöttem a legjobb magyar PS oktató videókat, kezdésnek elolvashatod ide kattintva.

Ezeket a pontokat alkalmazd, mert ha a fejedben, a környezetedben és a fotóid közt is rendet raksz akkor sokkal kreatívabbá válhatsz.

Neked van esetleg valamilyen ötleted amivel kiegészítenéd a cikket? Írd meg nekem kommentben!

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 855 other subscribers