6 dolog ami miatt utáljuk az influencereket

Nem olyan régi ez az infeluencer kifejezés. Elsőnek amikor megérkezett hazánkba, elég menő dolog volt. Mindenki influencer akart lenni. Most már ott tartunk hogy mindenki az, de senki sem akar az lenni. Ugye? Érted hogy nem érted. Összeszedtem pár dolgot ami miatt utáljuk az influencereket, vagy az influencer szót. Lássunk is neki.

Vélemény nélküli véleményvezérek

Kezdem egy valós dologgal, mégpedig a vélemény nélküliséggel. Mivel az influencerek legtöbbször egy-egy márkát reklámoznak, és a cél a termékek megvétele, így nem fogunk tőlük negatív véleményt, kritikát hallani.

Hiába van meg a véleménye arról hogy a sampon amit épp el akar neked adni szar, nem írhatja oda, nem mondhatja ki, mivel azért kapja a pénzt hogy te megvedd, ha pedig szar, értelemszerűen nem fogod megvenni.

Legtöbbször ezek a tartalomgyártók a kontentjeiket is így építik fel, semmi komoly téma, semmi olyan amibe a szponzor beleköthet, semmi politika, semmi olyan téma ami megosztó. Ebből következik a második pont.

Tartalom nélküli tartalom

Mivel PC kell hogy legyen a tartalom, az a legjobb megoldás ha nincs is tartalom, nincs súlya, nincs mondanivalója. Egy mi van a táskámban videóba nem nagyon lehet belekötni. De ha arról beszélünk hogy mi a politikai helyzet itthon, akkor máris kialakul egy oldal aki nem ért velünk egyet, és máris megosztóak lettünk.


Kedvenc jelenségem amikor egy videós tartalmat gyárt, mondjuk egy szponzorált videót. Megtölti egy kis személyes jelentéktelen sztorival a videót, legyen meg a 10 perc, hiszen akkor kerülhet bele több reklám, és meg is vagyunk.

A néző pedig elindít a youtubeon egy reklámot, amit további reklámszünetek szakítanak meg. Zseniális.

Semmit nem csinálnak, ingyenélők

Elérkeztünk az első pontra, amire azt mondhatom hogy nem teljesen igaz. Azt látjuk hogy XY influencer ingyen kap termékeket, ingyen utazgat első osztályra, és tiszta sunshine az élete. Egy szóval: ingyenélő. Semmit nem dolgozik, csak élvezi a dolgokat amiket a szponzorok alátesznek.


Ilyen eset is van. Persze egy normális influencer elég sok munkát tesz a dolgokba. Ismerek olyat hazánkban is aki pl. egy szállodai út során videókat készít, fotókat, és blogcikkeket, élménybeszámolókat ad le a végén. Egyszóval ő is ugyanúgy megdolgozik a szállásért mint bárki más, csak az összetétele más.

Hisztik, balhék

Van olyan influencer aki egyébként az instagram fiókjának törlése után bejelentette hogy nem tud dolgozni, képtelen rá.

Kapcsolódó cikk: Influencer Photoshop bakik »

Van egy magyar youtuber lány aki pl. a szponzor által tesztre kapott termékeket utána eladja. Ez is kicsit etikátlan, de olyanról is hallottam már hogy a poszt után a kukában landol az adott termék, mert annyira használhatatlan. Valószínű ezek sem segítik az embereket abban hogy elfogadják és megszeressék őket.

Többet keresnek a semmivel mint mások rendes munkával

Ezt a pontot csak úgy mellékesen raktam be. Volt anno egy amerikai sztori amikor a mérnök apuka nyilatkozta hogy többet keres a lány insta posztokkal mint ő a komoly munkájával. Picit aggasztó lehet ez a helyzet.

Fotó: Matt Lamers

Rossz példamutatás

Azt látja valaki a youtuberon hogy minden intim pillanatot megosztunk a követőinkkel? Sminkelünk egész nap, és vicces coubokat nézünk? Elég rossz hatással vannak ezek a tartalmak a fiatal generációra. Azok akik nagyon nagy befolyással rendelkeznek, és több 100 ezres követőtáboruk van viszont nem gondolnak ebbe bele.

Pedig igenis nagy a felelőség, hiszen több 100 ezer ember életét és jövőjét befolyásolják.

Környezet rongálása

Mostanában nem egy olyan sztori látott napvilágot hogy egy-egy instaposztért mire képesek az influencerek. Virágok letaposása, környezetvédelmi területekre behajtás kocsival, és lehetne sorolni.

Fotósként fontosnak tartom azt hogy ha egy helyen épp fotózásom van, azt úgy hagyjam ott hogy később ugyanolyan szépen lehessen megörökíteni. Nem szemetelünk, nem tesszük tönkre a környezetet. Persze biztos fotósok között is akad olyan aki nem vigyáz a környezetre, de az influencerek ilyen esetekben nagyobb figyelmet is kapnak.

Neked mi a véleményed az influencerekről? Szereted őket? Írd meg kommentben!

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 856 other subscribers