Új dróntörvény érkezik 2019 júliusától

Drónos cikksorozatom folytatódik, örömteli hírrel, ugyanis

2019 július 1-ével lép életbe az Európai Unió Repülésbiztonsági Ügynökségének (EASA) a drónok használatára vonatkozó, közös, Uniós rendelete.

Közölte a DJI magyar oldala

Európa lesz az első régió a világon, amely átfogó szabályokkal rendelkezik majd a drónok biztos, biztonságos és fenntartható működésének érdekében, legyen szó kereskedelmi vagy szabadidős célú tevékenységekről.

Az új szabályok magukban foglalják a drónok műszaki és működési követelményeit: egyrészt meghatározzák azokat a képességeket, amelyekkel a drónoknak rendelkezniük kell a biztonságos repüléshez. Például minden új drón egyedileg azonosítható kell majd legyen.

Erre egyébként már készült a DJI is lélekben, be is számoltak róla korábban.

Lesz akkor új dróntörvény?

Másrészt a szabályok minden egyes típust felölelnek: azon típusoktól kezdve, melyek nem igényelnek előzetes engedélyezést egészen azokig, amelyek már a gépektől és operátoraiktól egyaránt megkövetelik a tanúsítványokat, amelyet csak egy bizonyos képzettségi szint felett lehet megszerezni.

A páneurópai keretrendszer kockázatalapú és arányos megközelítés szerint három kategóriát határoz meg a működtetés terén, amelyekre mind, egyedi szabályok vonatkoznak: a nyitott, a 25 kg-ig terjedő, kis kockázatú járművek; a különleges, ahol a drónok repülése engedélyhez kötött marad, valamint a tanúsítvány köteles, a legmagasabb kockázati kategória, ahova a csomagkézbesítő vagy utasszállító, valamint a nagy tömegek felett repülő drónok és operátoraik tartoznak majd.

Mikor lép életbe?

A rendelet 2019. július 11. napján lesz bejelentve, ezután 20 nappal lép életbe, jogi alkalmazása viszont csak egy év múlva következik be, addig mindenkit tájékoztatnak a dolgokról.

További infókkal is érkezem majd, mihelyt lesznek! Ha neked esetleg több infód van írd meg a hello@szaboviktor.com címre.

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 857 other subscribers