Hova kerül a netre feltöltött fényképem? Esettanulmány

Mostanában feszegetem azt a témát, miszerint az internetre feltöltött fotóim hol találhatóak meg. Ki lopja el őket? Egyáltalán ellopja-e valaki? A válasz akár meglepő is lehet, igen, rengetegen ellopják és felhasználják.

Bárhova töltöd fel, sehol sincs biztonságban a képed. Egyszerűen csak feltöltöd instagramra ahol látszólag 100 ember látta, ebből 35 lájkolta is. Ugyan, onnan ki lopná el? Hiszen nem is látják.

Google képkereső

Első körben annak jártam utána hogy a Google képkeresője mennyire hasznos egy fotós számára. Mennyire működik és mennyire pontos. Ezt egy viszonylag hosszabb videó keretein belül be is mutattam éles helyzetben.

Már ott is rengeteg oldalt találtam ami a képeim ingyen terjesztette, amolyan letölthető háttérképként. Bár volt hogy érdekesebb dolgokba is bukkantam.

Előnyei

Voltak előnyei is a tesztnek, annak mondom akik nem nézik meg a videót. Egyrészt teljesen ingyenes lehetőség, másrészt gyors. Most azonnal látom ki vitte a képem és hol vagy hogyan használta fel.

Hátrányai

Lassú. Olyan értelemben hogy manuálisan kell átnéznünk a fotóinkat, egyesével. Több száz vagy ezer képnél már nem létezik annyi szabadidő hogy keresgéljünk a neten.

Automatizált megoldás

Automatizálásra három népszerű megoldás létezik, kettőn már zajlik is a tesztem egy ideje.

De mit is tudnak ezek a megoldások? Feltöltöd a képeid, ezek a rendszerek pedig felkutatják az internetet, és listázzák hogy hol lett felhasználva a fotód. Egyes oldalak még az értékét is felbecsülik annak hogy mennyit ér az oldalon a megjelenés.

Van ahol jelenteni is tudod a képed ellopását, bár a legtöbb helyen ez szerintem már a premium csomag tartalma. De akad olyan oldal is ahol jutalékot kérnek a sikeres jogi követelések után.

Stock fotózás

Stock fotózásnál nehezebb dolgunk van, ugyanis ott nem tudja a rendszer megállapítani hogy a felhasznált képért fizetett-e a feltöltő, vagy csak eltulajdonította, így ezeknél a képeknél jóval nehezebb a jogi követelés menete.

Tudtad-e hogy egy nap 3 milliárd képet osztunk meg a neten, és ennek 85%-a lopott?

Forrás a Copytrack statisztikája

Copytrack teszt

Első körben a copytrack oldalát teszteltem. Itt lehetőség van összekapcsolni az 500px és Eyeem profilunkat a szolgáltatással, emellett pc-ről is feltölthetjük fotóink.

Kilenc képet töltöttem fel, vártam kb. egy hetet, íme az eredmény:

Részletes statisztika a copytrack oldalán.

194 egyezés. Azaz 194x lett felhasználva ez a kilenc fénykép. Összesen a weboldal szerint ezek értéke 41.000 euró, ami átszámítva kb. 13 millió forint.

Felhasználási helyek

Ebben természetesen benne vannak azok a weboldalak is ahova én töltöttem fel a képeket, ezek között sem tud értelemszerűen különbséget tenni az automatika.

Manipuláció

Mi történik akkor ha a képünket manipulálják, levgáják, vagy épp átszínezik? Legtöbb esetben felismeri, mutatok pár példát amik engem is megleptek.

Példa a képlevágásra. A bot felismerte a képrészletet.

A manipulált képeket pedig itt láthatod, ezeket is felismerte a rendszer.

Az egyiken valamiféle Jézus van, a másodikon „Hello December” felirat, a harmadik pedig színezve lett, és egy csónakos emberalak is került rá. Meglepett hogy ilyen módosításokkal is felismeri őket.

Mit tehetünk?

A képekről részletes adatokat kapunk. Ki a weboldal tulajdonosa, melyik cég, melyik URL címen lett felhasználva, mi a file neve, és stb. Illetve jelölni tudjuk hogy legális a felhasználás vagy illegális. Emellett pedig a fent említett jogi követelést is elindíthatjuk.

Pixsy teszt

Kb. három perc alatt máris kaptam egy statisztikát. Ide kb. száz fényképet töltöttem fel, olyanokat amiket a Behance profilomra vagy facebook / insta oldalaimra posztoltam. Izgalmas statisztikát kaptam.

Statisztika a Pixsy oldalán.

88 egyezés. Ebből érdekes módon 5 darab konkrétan hirdetés. De több izgalmas tényt is tartalmaz a lista.

Emellett országokra lebontva is kaptam egy statisztikát.

Láthatjuk melyik mach melyik országban történik.

Itt jól látható hogy bekerült egy fénykép amit sehogy sem értek, ez lesz az első fotó. A commercial fülre szűrtem rá most, az érdekelt a legjobban. Itt is részletes infókat kapunk. Ezeket nem teszem közzé mert URL-eket és cégadatokat is tartalmaz.

Az utolsó például a saját Preset packom nyitóképe

Az itt látható utolsó kép a Viharos preset packom nyitóképe, érdekes hogy az eredeti jobb oldali fotót töltöttem fel, mégis felismerte, így a képfelismerésre ennek az oldalnak is jár a 10 pont.

Eljárás – copyright

A Pixsy oldalán akartam egy instagram fiók ellen eljárást indítani, de az már a fizetős opciók között van. Mellékelem az árlistát. Lehet hogy előfizetek csak úgy kíváncsiságból.

Összegzés

Szerintem érdemes pár számunkra kedves képet feltölteni ezekre a helyekre. Ha nem is az összeset, pár kedvencünk. Durva látni mennyi kép kerül ki a netre, és mennyi oldal használja fel őket.

Többnyire a kilenc kép amiket feltöltöttem már több milliós megtekintéssel rendelkezett, így nem is csoda hogy annyira népszerűek voltak más oldalakon.

Nem is ezek lesznek az érdekesek hanem majd azok a képek amik a Behance fiókomról vagy az instagramomról szivárogtak ki, mert ott mindenféle felhasználás tiltott, így azoknál akár bátran mehet is a copyright strike.

Stock fotóknál óvatosan kell ezekkel bánni, lehet nem lesznek a legjobb barátok a programmal. Sokszor amúgy a saját weboldalam is jelezte, azokat lehet white-list-re tenni, így nem jelez majd többet.


Ha te is kedvet érzel indíts valamelyik oldalon egy próbaregisztrációt és teszteld a szolgáltatást. Ha kérdésed van, írd meg kommentben!

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 856 other subscribers