Mire figyelj amikor stock fotót vagy videót készítesz?

Pár tipp ha fotóid vagy videóid akarod pénzzé tenni stock fotó oldalakon.

Modellszerződés

Ha emberi alak van a képen és jól kivehető akkor mindenképp kell a feltöltéshez egy modellszerződés. Akár csak a szeme látszik, akár a keze, van hogy ilyen esetekben is kéri a rendszer. Nélküle sajnos nem kerül ki sem a fotó, sem a videó.

Van hogy épületeknél is kéri a „modellszerződést” ilyen esettel is találkoztam már, olyankor elviekben az épület tulajától kell írásos engedély.

Arra figyelj hogy ha pl. magánterület van a fotón, és a tulaj nem engedélyezi azon a helyen a fotók készítését, értelemszerűen ne add el stock fotó oldalon.

Minőség

Fontos a jó minőség. Videóknál főleg, ott a minimum a 4k.

Utómunka

Videóknál alapvetően szükséges egy color grading, fontos a természetesség, szóval ne orange and teal színvilággal töltsük fel, de akad olyan is hogy ezek is átmennek a rendszeren. Ezenkívül fél perctől 1 percig terjedjen a videó hossza, és egy snitt legyen. Plusz pont ha nincs hangja, illetve ha van atmoszféra hang az még jó lehet, de nem kötelező.

blue hour
Fotó: Szabó VIktor

Feliratok, márkajelek

Feliratok és márkajelzések, rendszámok, boltok kirakatai, emblémák, és minden ami logo-nak tűnik, ezek ne szerepeljenek a képen. Ha pedig eltávolítod őket elég jó PS tudás kell hozzá, mivel a rossz PS munkát sem igazán értékeli a legtöbb stock fotós rendszer.

Mindennel megvagyok. Hova töltsem fel ezeket a képeket és videókat?

Készült egy cikk, amiben egy videó is szerepel, ahol elmondom mi az az 5 stock fotó oldal ami a legnagyobb és legjobb. Ide kattintva tudod megnézni és elolvasni.

Köszönöm a figyelmet!

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 856 other subscribers