Mire figyelj amikor stock fotót vagy videót készítesz?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Pár tipp ha fotóid vagy videóid akarod pénzzé tenni stock fotó oldalakon.

Modellszerződés

Ha emberi alak van a képen és jól kivehető akkor mindenképp kell a feltöltéshez egy modellszerződés. Akár csak a szeme látszik, akár a keze, van hogy ilyen esetekben is kéri a rendszer. Nélküle sajnos nem kerül ki sem a fotó, sem a videó.

Van hogy épületeknél is kéri a “modellszerződést” ilyen esettel is találkoztam már, olyankor elviekben az épület tulajától kell írásos engedély.

Arra figyelj hogy ha pl. magánterület van a fotón, és a tulaj nem engedélyezi azon a helyen a fotók készítését, értelemszerűen ne add el stock fotó oldalon.

Minőség

Fontos a jó minőség. Videóknál főleg, ott a minimum a 4k.

Utómunka

Videóknál alapvetően szükséges egy color grading, fontos a természetesség, szóval ne orange and teal színvilággal töltsük fel, de akad olyan is hogy ezek is átmennek a rendszeren. Ezenkívül fél perctől 1 percig terjedjen a videó hossza, és egy snitt legyen. Plusz pont ha nincs hangja, illetve ha van atmoszféra hang az még jó lehet, de nem kötelező.

blue hour
Fotó: Szabó VIktor

Feliratok, márkajelek

Feliratok és márkajelzések, rendszámok, boltok kirakatai, emblémák, és minden ami logo-nak tűnik, ezek ne szerepeljenek a képen. Ha pedig eltávolítod őket elég jó PS tudás kell hozzá, mivel a rossz PS munkát sem igazán értékeli a legtöbb stock fotós rendszer.

Mindennel megvagyok. Hova töltsem fel ezeket a képeket és videókat?

Készült egy cikk, amiben egy videó is szerepel, ahol elmondom mi az az 5 stock fotó oldal ami a legnagyobb és legjobb. Ide kattintva tudod megnézni és elolvasni.

Köszönöm a figyelmet!

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Csatlakozás a többi 738 feliratkozókhoz

fotós kihívás 2020

53 héten keresztül 53 témát küldök, amit egy hét alatt kell elkészítened. Ha szeretnéd.

Csatlakozz!

Nap
Óra
Perc