Itthon miért nem támogatják a művészetet az emberek?

Mostanában nagyon sokszor belefutok a címben olvasható kérdésbe. Sokat szoktam ezeken gondolkozni, így most megosztok veled pár gondolatmenet morzsát. A cikk elős felében a youtube-ról lesz szó, hisz ezen a platformon is sokat vagyok jelen.

Szinte minden szinten

Zeneileg is sokat tevékenykedtem, készült saját lemezem is, amiből akkoriban elég kevés fogyott. Már akkor is foglalkoztatott a kérdés, és különböző fórumokon olvastam utána a dolognak. Bár kis előadó vagyok, nem voltam egyedül. Pont abban az időszakban érkezett a CD amikor mindenki arról panaszkodott hogy egyre kevesebb a lemezeladás, mert az emberek elkezdték letölteni a termékeket, jelen esetben a zenéket, ingyen, torrent oldalakról, vagy Youtuberól.

Megváltás a stream

Így kaptak nagy teret és figyelmet a legnagyobb stream szolgáltatók. Zenében a Spotify, apple music, és még sorolhatnám vagy épp filmek terén a Netflix. Ebből az előadó is profitál, és a hallgatónak is egyszerűbb, mert minden zenét vagy filmet egy appon keresztül elérhet.

Külföldön tehát ide költözött át a lemezeladások nagyrésze. Magyarországon viszont még a mai napig van rengeteg olyan ember aki azt hiszi hogy a Youtube egy zenelejátszó. Sokaknak még ezt is csak offline módban éri meg használni, hisz nincs annyi mobilnet ami elég lenne a videókra.

Magyarországon viszont még a mai napig van rengeteg olyan ember aki azt hiszi hogy a Youtube egy zenelejátszó. Fotó: Szabó Viktor

Miért több a külföldi klipeken a megtekintés?

Emiett is több a hazai projekteken a megtekintés. Amíg egy Eminem lemezt megvásárolnak rengetegen az Apple Music-ból, vagy pörgetik Spotify-on, addig a legtöbb magyar még mindig a yt-on pörög. Nem vesz lemezt, nem is stream-el gyakran, inkább letölti jó ropogós MP3-ban.

A másik ok pedig, amiről már korábban írtam egy cikket, az a nézettség vásárlás. Itthon nagyon durván sok példa akad erre. Követők, nézettség, kamu angol dícsérő kommentek, mindre tudunk legalább 2-3 példát hozni.
Külföldön persze, maradva a példánál egy Eminem nem nagyon fog ebay-en követőket vásárolgatni. Emiatt is akadhat ez a nagy számeltérés.

Preseteket sem vesz senki

Visszakanyarodok a fotós vonalhoz, nemrég érkezett meg a webshopomba is a teljes presetkínálatom. Eddig egy külföldi oldalon árultam őket, onnan érkeztek is vásárlások. A napokban ezzel kapcsolatban feltettem egy szavazást is az instagram oldalamra, mégpedig azzal a kérdéssel hogy:
Ki vásárolt már valaha Preset pack-ot?
Íme az szavazás eredménye:

Látható hogy a szavazók 8%-a vásárolt csak presetet eddigi élete során. Sok fotós követi az instagram oldalam, így ez a szám elég aggasztó. Beszélgettem a Citygrammers korábbi tulajdonosával is erről és ő is arról számolt be hogy amíg ő kezelte az oldalt egy magyar sem vásárolt presetet.

Apró dolgok

Ez a preset eladásos sztori egy kis apróság igazából. A tapasztalat viszont az így összefoglalva a végére a dolgokat, a magyar emberek nagy része nem szeret a művészetekre költeni. Nem tudják mennyi munka van egy zene, klip vagy épp fotó mögött, így nem is értékelik azokat. Meg persze, ott van nekünk az nCore, ahol minden fent van. Persze nagyon hasznos az oldal, hisz archívumként is működik, vannak olyan anyagok is rajta amiket már sehogy és sehol nem tud beszerezni az ember, még ha annyira fizetni akar érte sem.
De ha minden letorrentezünk, akkor ki fizeti ki az újabb filmeket?

Kis ezsmefuttatásnak szántam ezt a cikket, ha van vélemény amit megosztanál velem, használd a lenti komment szekciót.

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 857 other subscribers