Fotósként és művészként hogyan szerezz támogatást

Rengeteg támogatási forma létezik amivel fotós munkádat, vagy más művészi tevékenységed kiegészítheted. Ezeket főleg a fotós és képalkotással foglalkozó emberekre húztam rá, de akad itt olyan amit zenészként, vagy videósként is ki lehet használni.

Fontos!

Ezek mellé a támogatási formák mellé fel kell mutatni valamit. Ezek nem egyenlőek azzal amikor valaki „koldul” a neten. Ha elég munkát tudsz felmutatni akkor érdemes belevágni ezekbe. Magyarországon még elég negatív csengése van ennek a külföldön jól bevált formának.

Szóval ez nem egyenlő az „ingyenéléssel”.

Patreon

A Patreon egy olyan rendszer ahol a felhasználók különböző egyszeri és havi csomagok közül tudnak válogatni. Ezeket te határozod meg. Majdnem olyan mint egy kickstarter projekt, csak ennek soha nincs vége. Cserébe a támogatásért azokat az extrákat kapják amiket te adsz meg.

Rendkívül testreszabható és megbízható oldal. Nekem is van saját oldalam, de nincs rajta sok élet.

Így néz ki az én Patreon oldalam.

Indiegogo és kickstarter

Egyszeri projektek promózására való. Ezekben is sok a lehetőség, de sajnos itthon nem igazán látom értelmét. Erős marketing kell mögé, amihez szintén kell pénz, így 0ft-ből nem érdemes nekikezdeni.

Amazon kívánságlista

Amazonon megadhatunk listákat, amiről bármit bárki megvásárolhat. Vásárlás után a cég egyenesen hozzánk küldi (a címre amit megadtunk) a terméket. Így amolyan támogatási formaként is használható.

Az én listám ide klikkelve találod.

Paypal

Az egyik legnépszerűbb és szerintem legpraktikusabb támogatási forma. A paypal generál is nekünk egy linket amin keresztül tetszőleges összeggel lehet támogatni az adott művészt, alkotót. Nekem is van ilyen linkem.

A kapcsolat, támogatás fül alatt el is éred ezt a linket.

Tetszőleges összeggel igénybevehető támogatási forma.

Háttérképek, presetek

Lehetőség van háttérképek és preset packok eladására is. Nekem a blogon belül van saját webshopom is ezekre. Bár most még nagyon sok az ingyen letölthető tartalom, később több preset packot is készítek majd, és hasonló fotós kiegészítőket. Tervben van sok minden.

Más szolgáltatókon keresztül is lehet ilyeneket árusítani, és akkor sok munkától lehet magunk megkímélni, illetve 0ft költségünk van. Ilyenkor persze az adott áruház jutalékot kér.

Stock fotózás

Bár ez hosszabb távú befektetés, és nem is jár munka nélkül. Pár év megtérülési ideje van, de akkor szép kis passzív jövedelem jöhet belőle össze ha sokat dolgoztunk. Ez nem is közösségi finanszírozás de úgy érzem ennek is van itt helye. Van is róla cikkem ha belekezdenél.

Mire figyelj amikor stock fotózol? »

Printek, nyomatok

Több olyan oldal is van ahol a fotód nyomtatott formában lehet megvásárolni. Fullos minőségben természetesen. Még keresem az igazit ilyen téren, de már van 1-2 oldal ahol pár printet lehet tőlem venni. Szeretnék találni egy magyar shopot ahol kaphatóak lesznek a printjeim, de ez még a jövő zenéje.

Ha tudsz ezeknél jobb oldalt, ami esetleg még mellé magyar is akkor mindenképp szólj pl. instán. Köszi!

Ha pedig kiegészítenéd a listát írj kommentet, vagy szintén instagramon írd meg üzenetben.

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 856 other subscribers