Mire figyelj oda ha a Balatonon drónozol?

Avagy címnek azt is adhattam volna hogy „Az utolsó légtér amit foglaltam.” Bár a szabályzás változik 2020-ban, elvileg, a légtérben résztvevő jelenségek és résztvevők viszont nem fognak változni.

Mellesleg ha érdekel a drónozás, és a hazai drónszabályok, van cikkem a légtérfoglalás menetéről és arról is hogy miért nem foglalnak itthon a legtöbben légteret.

Hozzájutni nehéz

Kezdjük ott hogy március óta nem kapom meg az igényelt légtereimet. Erről is van egy cikkem hogy mi lehet az oka. Szóval nem működik a rendszer, most viszont csodával határos módon megkaptam. Egy hetet igényeltem, mert előre tudtam hogy mettől meddig leszek a Balatonon. Szóval engedélyek tekintetében rendben is vagyunk.

Drón fotó: Szabó Viktor

Más drónosok

Kezdjük velük. Amire figyelni is kell, és ami miatt nem is igényelek több légteret, az a többi drónos. Nincsenek tekintettel a kijelölt légterekre, belerepülnek, ott és akkor amikor épp kedvük van. Az egy hét alatt számos drónossal találkoztam.

Sajnos egyikhez sem tudtam odamenni személyesen, szóval kilétük ismeretlen marad. Legalább más légterét tartanák tiszteletben ha már nem foglalnak sajátot. (erre egyébként én is odafigyelek mindig)

Ember az égben!

Sárkányrepülősök? Vagy hogy hívják őket? Utólag kiderült hogy ez súlyos szabálysértés amit feljelentéssel kéne jutalmazni. Aktív légterem volt, nem is előtte 10 perccel aktiváltam mégis pofátlanul belerepültek.

Íme videón az egyik eset:

A légtér igazi tulajdonosai

Végül pedig a légtér igazi tulajdonosait hagytam hátra akikkel érdemes vigyázni, és akikre érdemes odafigyelni. Nekik örökös légtérhasználati engedélyük van.

Igen, ők az ott lakó vízimadarak. Néha kinézik maguknak a drónt és körözni kezdenek. Szóval part mentén érdemes odafigyelni rájuk. Ha egymásnak megyünk egyikünk sem jár jól.

Én ilyenkor leszálltam inkább és megvártam amíg máshol akad dolguk. Kb. 10-15 perc volt maximum ami alatt máshová szálltak.

Emberi tényezők mellett a természeti tényezőkre is érdemes odafigyelni. Mindenhol, nem csak a Balatonon. Nézzük ezek mik.

Szél

Ha nagyon berepülsz a vízfelület főlé, erősebb lesz a szél is. Mindig időben hozd vissza a gépet, hiszen akár meg is változhat pillanatok alatt a szél iránya, vagy felerősödhet, és van az a km/h ami már sport módban is megterheli a gépet.

Víz fölött

Víz fölött is figyelni kell, erről nem írnék külön hiszen a DJI magyar oldalán remek cikkben beszélnek mindenről amire ilyenkor oda kell figyelni.

Köszönöm a figyelmet! Ha tetszett a cikk, oszdd meg másokkal is!
Még több Balatoni kép és projekt érkezik majd az instagram oldalamra és a Bahence profilomra.

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 857 other subscribers