Nincs új a nap alatt? Avagy lehet-e ötletet és koncepciót lopni?

Nemrég felkapta a magyar sajtó is Borsi Flóra ügyét. Röviden összefoglalva Flóra talált egy fotót ami egy az egyben megfelel az ő egyik ötletének. Ez egy bollywoodi film plakátja. Akit érdekel a teljes előzmény a 444.hu írása ide kattintva elolvasható részletesen.

Bal oldalon a film plakátja, jobb oldalon pedig Borsi Flóra képe. Forrás: facebook

Egy facebook posztban kérdezte meg követőit hogy hasonlít-e a kép. Úgy látszik ennél a stúdiónál nem a legkreatívabb emberek ülnek hiszen később a Twitteren arról írt, hogy megnézte ugyanennek a filmnek több más plakátját is, és azok között is talált még kettőt, ami mások ötletére épült:

Forrás: twitter

Így reagált Borsi Flóra a 444.hu cikkre

Egy instagram story-ban reagált a 444.hu cikkre.

Nehéz újat alkotni

Tény hogy manapság nagyon nehéz új dolgokat kitalálni, megalkotni. Hiszen a legtöbb dolog már ki lett találva. Sok fotós ezt az irányt vallja. Ahogy a címben is írtam „Nincs új a nap alatt.”

Régen meg szerettem volna írni ezt a cikket, hiszen volt nekem is egy hasonló ügyem amiről még az előző blogomon beszámoltam.

Ezen lehetne sokat vitatkozni, sokat beszélni róla hogy mi számít lopásnak/másolásnak és mi nem, illetve hogy is lehet ezt bizonyítani?

Ugyanaz a koncepció más fejéből?

Maradva ennél a vonalnál van egy sztorim is erről, amit lejjebb egy másik fejezetben le is írok.

Ugyanaz a motívum, koncepció többeknek is eszébe juthat. – írta valaki kommentben Borsi Flóra posztja alatt.

Amerikai vegán állatjogi aktivista-művész-fotós-baromfimenhely-alapító Mary Britton Clouse „Nemo” című, 2005-ben

Hogy lehet egy ötlet ellopását bebizonyítani?

Hogy lehet bebizonyítani hogy az illető aki lemásolta a koncepciónkat látta a fotónkat? Az ő fejéből is kipattanhatott.

Volt már olyan hogy fotós barátaimnak ecseteltem egy fotót, hogy milyet készítenék az adott szituációban, majd 2 percre rá megtaláltuk instagramon a kész képet, ami szinte ugyanolyan volt. Pedig nem is követtem az adott insta page-et amire kitették.

Tehát ezek fényében, hogy tudjuk bizonyítani hogy az ötletünk ellopták?

Zenében egyszerűbb bizonyítani

A zenei berkeken keresztül ezt könnyű bizonyítani illetve könnyű észrevenni, hisz vannak bizonyos alkotóelemei amiket egymás mögé rakva és azt összehasonlítva könnyű megtalálni az azonosságot.

A fotózás mellett zenével foglalkozom. Láttam már sok olyat amikor 1-1 előadó szöveg vagy zene terén nem volt kreatív és más előadók munkája inspirálta. Olyanra is volt példa amikor az inspiráció kevés volt és ctrl c – ctrl v módon ellopta más munkáját.

Mindkét oldal

Mindkettő oldal álláspontját megértem, és át tudom érezni. Egy ilyen témában lehetetlen szerintem megállapítani az igazságot. Viszont érdemes rajta elgondolkozni.

Ha tetszett a cikk, oszdd meg másokkal is!

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 855 other subscribers