Hogyan kezdjek el fotózni?

Instagramon nagyon sokszor megkapom ezt a kérdést. Hogyan kezdjek el, hogyan érdemes elkezdni fotózni. Ebben nyújt segítséget most ez a cikk. Szerintem ilyen fázisok vannak, de persze, biztos van olyan fotós aki ezt másképp látja.

Első fázis – Halló, tessék!

Ha még nem volt a kezedben fényképezőgép, nem tudod mi az a Photoshop akkor innen érdemes elkezdeni. Fölösleges kidobni 100 ezreket egy fényképezőgépre első körben, hiszen nem tudod hogy egyáltalán van-e érzéked vagy kedved a fotózáshoz.

Több fotós kolléga is hangoztatja hogy „Kezdj neki telefonnal.” – azt nem kell cipelni, nem kell megvenni (általában van az embereknek), így anélkül lehet nekikezdeni hogy bármilyen plusz erőbedobást vagy anyagi támogatást igényelne.

Mindenképp fontos hogy gyakoroljunk most és a későbbiekben is nagyon sokat. Készítsünk rengeteg fotót, egy dolgot fotózzunk le több szögből és stb. A lényeg a sok gyakorlás.

Érdemes megtanulni a fotózás alapjait már itt.

Második fázis – Snapseed

Ha elkezdted a telefonnal megörökíteni a fotóid, előbb utóbb eljutsz oda hogy szerkesztgetnéd is őket. Ilyenkor nyújt segítséget egy olyan app amivel editálni tudod a fotóid.

Kapcsolódó cikk: Az 5 legjobb fotószerkesztő app a mobilodra

Ez a lenti például az én egyik idei telefonos fotóm, Lightroom-ban editálva.

Fotó: Szabó Viktor

Harmadik fázis – A kezdő gép

Ha kinőtted a telefonodat, akkor érdemes venni egy gépet. Rengeteg márka van, ilyenkor még kezdő gépre érdemes beruházni. Fontos viszont hogy jól járjuk körül melyik márka mit tud, miben erős, miben gyenge. Akár használtan is nyugodtan beruházhatunk ilyenkor.

De ilyenkor már megfordulhat a fejünkben az is hogy bérelünk gépet. Munkákhoz mondjuk mindenképp tudom ajánlani a bérlést, főleg az elején, amikor még nem tudunk csúcsgépet venni.

Ezt követi az is hogy ismeretségi körünkön túl is osztogathatjuk fotóink, pl. facebook csoportokban. Erre is írtam már egy cikket.

Kapcsolódó cikk: A legjobb fotós és drónos közösségek a facebookon

Egy kis extra segítség, az alapokról.

Negyedik fázis – Photoshopra fel!

Ez rögtön akkor érkezik, amikor megvetted az első fényképezőgéped ami lehetőleg már tud raw formátumban is rögzíteni. Ilyenkor kell kiválasztani hogy PC-n milyen szoftverrel fogod elvégezni az utómunkát, ugyanis ilyenkor már ezt nem érdemes kihagyni, sem mobilon megcsinálni.

Kapcsolódó cikkek:
7 program ami hasznos lesz az utómunka során, hogy ne neked kelljen megkeresni őket: 7 fotó kidolgozó szoftver PC-re
Összegyűjtöttem 5 Photoshop oktató youtubert akik magyar nyelven nyomják: 5 Photoshop oktató magyar youtuber

Fotó: Szabó Viktor – Tetszik ez a kép? Klikkelj ide és töltsd le!

Ötödik fázis – Önállósodás

Talán ezek után már nincs is nagyon mit mondanom. Ilyenkor már mindenki tudja merre kell és merre szeretne haladni. Ha mégis tanácsra van szükséged, írj bátran!

Esetleg ha némi fotós ötletre lenne még szükséged, vannak nagyobb és részletesebb cikkeim fotózásokról:

  • Füstbombás fotózás A-Z-ig. – Tovább!
  • Lensball fotózás – tippek és trükkök – példaképek – Tovább!
  • Mit fotózzok ha esik/havazik/rossz az idő? – Tovább!

Remélem ezzel a kis útmutatóval sikerült választ adnom a kérdésre hogy „hogyan kezdjek el fotózni”.

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 855 other subscribers