7 hiba amit kezdő fotósként elkövethetsz

Kezdőként sok hibát lehet véteni, ezeket gyűjtöttem össze neked, nehogy elkövesd őket te is! Lássuk is a listát.

Minden megvan?!

Indulás előtt mindig csekkold minden nálad van-e. Objektívek? Gép? Akksik? Töltők? Memóriakártya? Én mindig megnézem megvannak-e a dolgok, egyszerű flow, bekapcsolom a gépet és lövök egy képet. Ha sikerül, akkor akksi is van és memóriakártya is, de érdemes kialakítani egy rutint ilyenkorra, és nem érheti meglepetés az embert.

Szükség lesz mindenre?

Mindig vidd el az összes cuccod. Sose lehet tudni melyik objektívre lesz épp szükséged. Illetve, inkább legyen és ne kelljen, mint ne legyen és kelljen. Tudom, tudom, nehéz az állvány, meg a stabilizátor, meg minden cucc, de ha már megvannak, ne járj úgy hogy épp nincsenek ezek ott amikor szükség van rájuk.

Készíts több fotót!

Mindig készíts több fotót. Ha mondjuk épp egy tárgyat fotózol egy eseményen akkor nyomd meg többször, több perspektívából is az expó gombot. Ahogy Robert Cappa mondta, ha nem jók a képeid, nem voltál elég közel. Modern mondássá alakítva: ha nem elég jók a képeid, nem készült elég. De tényleg, minél több fotóból lehet válogatni, az utómunka során annál könnyebb egy-egy elhibázott expót pótolni.

szabó viktor

Ne törölj a kamerán fotókat!

Az LCD még mindig nem adja vissza a végleges képet. Ne bízz az LCD-ben! Rossznak, vagy hibásnak ítélt fotókat ne törölj a gépeden, majd ráérsz otthon a számítógépeden selejtezni azt ami tényleg rossz, és utómunkával is helyrehozhatatlan.

Ne nézd egyfolytában az LCD kijelzőt.

Lemaradhatsz a legjobb pillanatokról ha mindig visszaellenőrzöd a képeket. Bízz magadban.

AZONNAL másold fel a képeket.

Éjfélkor értél haza a fotózásból?! Azonnal másold fel a képeket. Hidd el, előfordult már mindenkivel hogy a másnapi fotózás során instant reflexből leformázta a kártyát. Szóval mindig ha megérkezel a fotózásból másold fel gépre a képeket, legyen az dél, vagy éjfél.

Naplemente? Napfelkelte? ENGEDD EL!

Ne csak a tökéletes időben készíts képeket. Igaz, a naplemente és a napfelkelte színei a legszebbek, de nem várhatsz mindig ezekre az időpontokra. Ha most azonnal kell fotózni, akkor most azonnal kell. Lehet lesz olyan megrendelő, vagy olyan esemény amit verőfényes napsütésben délben kell fotózni, ha ilyen időben nem nagyon fotóztál, akkor gondban leszel. Naplementében bárki tud fotózni.

Remélem hasznos volt a cikk!

Ha olvasnál még fotós tippeket és trükköket csekkold a lenti ajánlót, illetve, ha kérdésed van jelezd kommentben!

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 855 other subscribers