Örök kérdés. A kreatív szakmában legalábbis teljesen biztosan. Risztor barátom szokta mondani aki zenészként tevékenykedik hogy:

Nekünk a világ összes tárhelye sem elég.

Ezt a vonalat követve, felkutatom és megmutatom milyen lehetőségeid vannak ha tárhelyet szeretnél, és hol érdemes tárolni a fotóidat. Vágjunk is bele!

Felhők felett!

Az egyik legkézenfekvőbb a felhő tárhely. Biztonságos, mivel a szerverek nem nálad vannak, és általában nagyon nagy tárhelyet lehet nagyon olcsón szerezni. Négy ismert szolgáltató van a piacon jelenleg:

  • Google Drive – értelemszerűen ez a Google-é. Mostanság van egy-két apró bug benne, de még mindig nagyon olcsó és jó. Jelenleg az ingyenes fiókban 15 kőkemény GB van, de ezen felül is van rengeteg lehetőség, az első kettőt mutatom is:
Ezen kívül még több TB-os lehetőségek is vannak a PRO usereknek.
  • One Drive – a Microsoft hivatalos tárhelye. Office 360 mellé is adják, windowsos gép mellé szerintem tökéletes választás. IDE klikkelve tudsz regisztálni.
One Drive árak.
  • Dropbox – Apple felhasználóként kerültem vele elsőnek kapcsolatban és meg kell mondanom a legjobb felhőszolgáltatás szerintem ez.
  • Mega – Nem annyira ismert de ez is egy remek alternatíva ha nem tetszik a többi.

Külső HDD, SSD vagy DVD

Van aki DVD-n, külső HDD-n, SSD-n tárolja a fotóit. Ez sokkal biztonságosabb olyan szempontból hogy itt nem kell harmadik féllel megosztanod a fotókat és az adatokat mint a felhő szolgáltatásnál.

Memóriakártya?

Érdemes fotózás után rögtön felmásolni külső tárhelyre, vagy gépre a képeket, azonnal. Nehogy másnap a reggeli kávé közben leformázd véletlen a kártyát a képekkel együtt.

Fotó: Alex Cheung

A legnagyobb: NAS

A legnagyobb, legbiztonságosabb és értelemszerűen a legdrágább tárolási módszer az a NAS. Ebben több külső tárolót helyezünk el, amik raid-elve működnek, tehát ha elszáll az egyik, akkor az összes adatunk megmarad.

Te hol tárolod a fotóid? Írd meg kommentben!