Az egyediség elveszett az önkifejezésben

„Az egyediség elveszett az önkifejezésben..” hangzik el a mondat a TEDx előadásán Kálló Pétertől. Érdemes végignézni a teljes előadást. Szó esik az előadáson a „tipikus budapesti gellérthegyes” képekről is. Amikor tavasszal látni lehet például ugyanazt a kompozíciót egy tucat fotóstól.

Jelenség

Erről a jelenségről akartam már korábban írni, csak valahogy nem jutottam el oda hogy foglalkozzak is a cikkel, meg nem is volt elég anyagom hozzá. Egy pár éve a legtöbb fotós Pinterestről szedte a fotó ötleteket. A fotós mémek csoportomban sokszor előkerült már ez a téma. Volt olyan aki meg is köszönte egy-egy kompozíció alatt a ötletet díjazó kommenteket. Nagyon vicces volt, látva hogy elég népszerű Pinterestes ötletek voltak ezek.

Most viszont két másik jelenséget hoztam. Az egyik egészen friss.

@jordi.koalitic

Jordi lassan 1 millió instagram követővel rendelkezik, ami rohamosan növekszik. Minden fotója valamiféle trükkel készül, igazából ezek a régebbi Pinterestes ötletek továbbfejlesztett, vagy átformált verziói.

Ezzel nem is lenne baj, de számtalan példát láttam már arra hogy ugyanazokat a kompozíciókat készítik el az emberek mint amit ő készített el. Ugyanott tartunk, hogy nem nagyon van semmi egyedi ezekben a fotókban,- A fotós nem önmagát fejezi ki, csak sok like-ot akar instára.

Update: 2019 szeptemberében írtam a cikket, most 2020 július van, azóta már több mint 2 millióan követik, és számos nagy céggel dolgozott együtt, pl. DJI.

Hiánypótló instagram oldal

A másik kedvenc jelenségem pedig, ami már ennek a paródiája. Van egy oldal @insta_repeat néven, csak 330 ezer követővel. Ők összegyűjtik az összes „egyedi” fotót egy kupacba, és abból készítenek posztokat. Hogy mire gondolok? Mutatom:

Szerintem zseniális amit csinálnak. Persze csak akkor ha nem vesszük figyelembe hogy ezek a klisék még mindig nagyon sok like-ot érnek.

Néha persze belefér 1-1 ilyen klisé megvalósítása, ezt aláírim, de gyakran futok bele olyan oldalakba, fotósokba, akik feedje egy másik fotós mellé szinte megkülönbözhetetlen.

Tehát a tanulság, legyetek egyediek, és ne mindig a megszokott kliséket alkalmazzátok.


Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 855 other subscribers