Mennyibe kerül egy drón?

Mennyibe kerül egy drón, és mire kell még költened ha megvetted az apró légi járműved? Összegyűjtöttem egy listába hogy mikre lesz még az alapmodellen kívül szükséged. Érdemes ezekkel előre számolni.

A kötelező körök

A kötelező elemek. Ezeket nem tudod kikerülni. Fontos hogy mindig eredeti alkatrészeket, tartozékokat és kiegészítőket vásárolj. Ez nem játék, emellett nem is olcsó dolog. (Az egyszerűség kedvéért a legújabb modellel a DJI Mavic 2-vel fogok számolni.

Biztosítás

Összege 10-15 ezer forint. Jelenleg muszáj biztosítást kötni a drónra. Ez nem magára az eszközre vonatkozik hanem arra ha esetleg valamiben kárt okozol drónozás közben. Ez csak akkor él viszont ha van mellé légtered, így jöhet is a következő pont.

Ha ezt valamilyen drónos társoságnál kötöd meg akkor plusz 5-10 ezer forint az ottani tagsági díj.

Légtér

Ahhoz hogy repülhess jelenleg 2019-ben légteret kell foglalnod. Ez olyan 3 ezer forinttól egészen 20-40 ezer forintig is terjedhet. Bővebben itt olvashatsz a légtér igénylésről.

Fotó: Szabó Viktor

A megkerülhetetlenek

Ezek a dolgok nem kötelezőek, viszont majdnem hogy megkerülhetetlenek. Kezdjünk is neki a listának.

Akkumlátor

Egy akksi kb. 30 percet bír odafent. Ezért nem árt ha több van belőle. Az intelligens akksi ára jelenleg 45 ezer forint.

Propellerek

A propellereket időnként illik cserélni. Kb. 1-3 havonta, használattól függően. Ez viszonylag olcsó beruházás, de szerintem megéri. Kb. 3-4 ezer forint egy pár, azaz egy teljes drónra való szett kb 8 ezer forint. Én mindig tartok egy tartalék csomagot is magamnál, biztos ami biztos.

Fly more kit

Érdemes a vásárlásnál ezt is bekalkulálni. Alapból kapunk akksikat, táskát, és lényegében tök jól tudunk ezzel spórolni. Jelenleg 125 ezer forint ez a kiegészítő.

Fly More kit tartozákai.

SD kártya

Ez egyszeri vásárlás, még az elején. Érdemes olyat venni ami már tud elég gyorsan írni és olvasni a 4k-hoz. Hamisítványt itt sem érdemes venni, ezek legtöbbször nem képesek arra ami rájuk van írva, azért olyan olcsóak. Ezek rendszerint 10-15 ezer forinttól indulnak, tárhelytől függően.

Fotó: Szabó Viktor

Extrák

Na jó, lesz ami nem is annyira extra. De többnyire ezek nélkül már elég jó fotókat és videókat tudunk készíteni tehát a gyakorlatban ezek extrák. Essünk is nekik.

Szűrők

ND filterek, polárszűrők. A mozisabb felvételekért érdemes ezekre beruházni.

Propeller védő

A propeller védők is jól jöhetnek olykor. Pl. ütközésnél, vagy apróbb ágaknál tudnak hasznosak lenni.

Fotó: Anita Denunzio

Landing pad

Extra kényelem. Nekem is van egy, ebay-en kb. 3-6 ezer forintért vesztegetik őket. Van egy kék és egy narancs oldala. Ez jól jön akkor amikor porból, sárból, hóból kell fel és le szállni. Adnak hozzá külön kis karókat is, amikkel oda lehet rögzíteni a földhöz ha fúj a szél.

Remélem tudtam ezekkel segíteni.

Ha kérdésed vagy kérésed van keress bátran!

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 857 other subscribers