Sziluett fotózás? Hogyan kell?

A sziluettfotókat elkészíteni elég könnyű. Technikailag. Azonban van több olyan íratlan és írott szabályuk amiket be kell tartanunk a sziluett fotózás világában ha szeretnénk profi fotókat készíteni.

Mikor fotózzunk sziluettet?

Fontos az időzítés. A naplemente előtt 20-30 perccel lehet a legjobb sziluett fotókat elkészíteni. Ez azonban nincs kőbe vésve, eltérhet több esetben. Számít az is hogy milyen szögből fotózunk.

Hogyan? Fotózás ellenfényben?

Ilyenkor elég nagy tartományt kéne befogni a gépünknek, és ellenfényben kell fotóznunk. A végeredmény attól függ hova mérjük a fényt. Ha az alanyunkra akkor a háttérkép kiég. Lásd a lenti első képen.

Ha pedig a háttérre mérjük a fényt akkor az alanyunk sötétbe burkolózik, a háttér viszont jól lesz exponálva. Ez a sziluett. Most pont erre van szükségünk.

További beállításokat nem írok, mert mindegyik gépen és optikával más-más értékek jönnek ki.

Sziluett fotózás a balaton partján ellenfényben
Fotó: Szabó Viktor

Komponálás

Érdemes az alanyokat teljes alakban ábrázolni, ezt pedig úgy tudjuk a legkönnyebben megtenni ha békaperspektívából készítjük a képet.

Vagy az is megoldás lehet ha feljebb helyezkednek el mint mi.

Készítsünk fekvő képeket

A fekvő formátumú képek előnyösebbek mint az álló formátumúak. Persze kivételek mindig akadnak. De összegyűjtöttem még pár apró tippet:

  • Az arckifejezések nem látszódnak.
  • Ha átöleli egymást a pár az sem látszódik, egy nagy paca lesz a helyükön, így nem teljesen lesz érthető a fotó témája.
  • Ha oldalra fordulnak az előnyösebb mintha a kamerába néznek, ugyanis akkor látszódnak profilból.
  • Fontos a ruha, mivel a sziluettnél nehezebb eldönteni hogy férfi vagy nő van a fotón, így nőknél előnyösebb pl. a szoknya.
sziluett fotó csoportkép több emberrel ellenfényben
Fotó: Val Vesa | Az összes többi cikket amit a blogon szoktam használni, és nem a saját fotóm megtalálod az Unsplash profilomon lévő kollekciókban.

Miért fotózunk sziluetteket?

Akt fotózás, családi fotók, esküvői fotók. Bármikor jól jöhet egy sziluett fotó. Nincs rajta az arcunk így örökérvényű fotó lehet. A falra kirakva is jól mutat szinte mindegyik nappaliban.

Remélem segít majd ez a pár tipp a sziluett fotózás során! Ha van véleményed, vagy kérdésed, írd meg kommentben!


Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 857 other subscribers