Tippek kezdő és haladó drónosoknak

Összegyűjtöttem pár elég gyakori kérdést a drónozással kapcsolatban. Remélem hasznos lesz, ez a hosszabb drón tippek gyűjteménye cikk. Ha esetleg valami nem lenne pontos, akkor nyugodtan jelezd kommentben. Lássuk is, mi az amit tudnod kell ha drónozol!

Milyen engedélyek kellenek a drónozáshoz?

Légtér, biztosítás és.. várjunk csak, erről van egy könnyen érthető hosszabb terjedelmű cikkem. Ajánlom: Lehet-e legálisan drónozni itthon?

Fotó: Szabó Viktor

Kell jogosítvány? Hol tanulhatok meg drónozni?

Jelenleg nem, és nincs is olyan szerv ami hivatalos „drón jogosítványt” adna, még ha ígérik, akkor sem igaz. Szóval jelenleg a netről, vagy tapasztaltabb drónosoktól érdemes tanulni, jól körüljárva 1-1 témát.

Gyakorlásnak érdemes egy pusztát vagy egy nagyon félreeső területet választani ahol kedvünkre repkedhetünk és nem bánthatunk vele semmit és senkit. Ne repüljünk tömeg fölött sose!

Fotó: Szabó Viktor

Szerelhetek-e a drónra színes propellert / mentőmellényt / zseblámpát / minibárt?

Gyakori kérdés. A drónok ergonómiája szépen ki van alakítva. Úgy hogy a lehető legstabilabban maradjanak a levegőben. Ezen mérnökök serege dolgozik nap mint nap, szóval szerintem nem érdemes kísérletezni harmadik féltől származó kiegészítőkkel.

Sokan vesznek pl. olyan töltőt is ami egyszerre több akksit is tölt, én személy szerint ezeket sem ajánlanám, hiszen nem tudni mennyivel rövidítheti meg az akksi élettartalmát. Szerintem inkább megéri drágábban egy új properrel mint ebay-ről egy olcsó + szervíz költség.

Egyébként született arról cikk hogy mennyit kell költeni egy újonnan vett drónra. Ide klikkelve tudod elolvasni.

Fotó: Szabó Viktor

Terepszemle

Felszállás előtt mindenképp járjuk körbe azt a területet ahol repülni szeretnénk. Nézzük meg repkednek-e madarak a környéken, vannak-e a kábelek és zavaró tényezők.

A madarakra még lejjebb kitérek. Éjjeli repülésnél mindenképp még nappal nézzük meg a területet. Jó tudni, ilyenkor nem „látnak” a szenzorok szóval még óvatosabban kell repülni.

Lent többen, fent egyedül

Ha van rá kapacitás lent ne egyedül legyünk, jól jöhet egy „aszisztens” a reptetéseknél, aki az eget és a drónt szemmel tartja. Figyeljünk mindig a légtérre, főleg ha véletlen nem lenne aktív légterünk. Mentő, katonai, rendőr egységeknek mindig elsőbbségük van, ilyenkor szálljunk le.

Az asztisztens jól jön akkor is amikor érdeklődő kedvű emberek tévednek oda, és felteszik a gyakori kérdéseket:

 • Mi ez?
 • Erre kell valami engedély, nem?
 • Meddig megy fel?
 • Mennyivel tud menni?
 • Wow.
 • Drága volt?
 • Ez most akkor izé, fotózik is?
 • Videót is tud?
 • Megnézhetem?
 • Ki lehet próbálni?
 • Bátrak szokták azt is hogy: Van engedélyed?

Homepoint és a többi drón tipp

Érdemes mindig minden beállítást lecsekkolni felszállás előtt. Lehet hogy korábban amikor repültünk mások voltak a körülmények, és most eszünkben sincs hogy akkor át lett állítva valami. Mindig adjunk meg homepoint-ot. Ez az egyik legfontosabb dolog. Vagy épp ne, ahogy a helyzet adja.

Amikor hajóról szálltunk fel akkor értelemszerűen nem kellett megadni, mivel a hajó haladt.

Külföldre megyek? Mi legyen?

Ferihegyen elvileg most már lehet kézi bőröndben is vinni a drónt. Ha mégsem úgy visszük érdemes jól becsomagolni, annyira jól hogy ne is lehessen kivenni hogy az egy drón. (a hiénák ellen szükséges, és a sérülések elkerülése végett)

Akksikat pedig kéziben visszük, azokat is becsomagolva. Érdemes utánajárni az adott légitársaságnál / repülőtéren, ők sokkal jobban elmagyarázzák mint én, illetve frissebb és pontosabb az infójuk is.

Külföldi jogszabályok

Érdemes tájékozódni az adott ország nagykövetségén, vagy a neten beírva hogy „XY ország drone laws” a friss jogszabályok miatt. Nehogy baj legyen a repülésből.

Ha épp nincs ötleted hova menj, itt összegyűjtöttem pár drónos helyet »

Madarak – a levegő urai

Ők hamarabb voltak ott mint mi. „Jogos” hogy betámadnak. Érdemes mondjuk élénk színűre matricázni a drónt, vagy pedig ha jön a madársereg akkor vertikálisan távozni a helyszínről, mivel azt a fajta mozgást nehezebben követik le.

Ehhez kapcsolódó sztori:

Betanított sas épp elkapja a drónt.

Sasokat képeztek ki drónok elkapására. A projekt nem lett sikeres, mivel a sas ugyebár küzdd, de mellette a drón is, így sokszor két áldozata is lett az akciónak, emiatt ugyebár éles helyzetben nem nagyon működne a dolog.

Balatoni drón tippek, körülmények és víz fölötti repülés

Egy cikkben írtam már a balatoni terepről is, hogy mire kell figyelni, illetve ott arról is szó volt hogy mire kell ügyelni ha víz fölött repülünk. A lenti cikkben olvashatod a részleteket.

Még több tippet és trükköt a kategóriákon belül a „Drón” kategóriára klikkelve találsz.

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 857 other subscribers