Számít milyen fényképezőgéped van? Mikor érdemes váltani?

Mennyire számít az hogy milyen fényképezőgéped van? Nagyon. Kivétel ha kezdő vagy, mert akkor semennyire. De ebben a cikkben kiegészítem ezt a gondolatmenetet úgy hogy logikus is legyen miért állítom ezt.

Milyen fényképezőgépet vegyek?

Gyakori kérdés ez kezdőktől. Én anno megvettem a legdrágábbat amire volt pénzem. Ez egy erősen középkategóriás gép volt, kezdésre megtette. Most már viszont máshogy választanék.

Kipróbálnám az összes márkát szaküzletekben, vagy barátoknál, és utána döntenék arról merre felé nézelődök.

Ha most kezded a fotózást elég egy jobb telefon is hozzá. De a lenti cikkben kifejtettem mivel és hogyan érdemes kezdeni.

Ez a kép például telefonnal készült. Fotó: Szabó Viktor

Számít milyen gépem van?

A profiktól sokszor hallani hogy nem számít milyen géped van. Pedig nagyon is számít egy idő után. Nem mindegy hogy kihozod fél óra munkával a rossz gépedből a maximumot, vagy 3 perc alatt egy jó géppel megcsinálod ugyanazt.

Persze, ez elég kényelmet is adhat ahhoz hogy ellustulj és ne figyelj oda annyira a fotózásra mint egy gyengébb géppel. De az is igaz hogy nem minden a jó gép. Fotózni is tudni kell mellé.

Sok esetben tartja a mondás hogy

Nem az számít milyen a kép minősége, hanem az hogy meg van-e.

Régebben nem tudtam ezzel azonosulni, a nyári videóm kapcsán viszont rájöttem arra hogy van benne igazság. Ott sok felvételt telefonnal készült, így éjjel néha picit zajosodott. Jobban mint a Canon vagy a Nikon felvételei. Viszont mivel a hangulat a lényeg, így tökéletesen megfért a kettő együtt.

Canon 5Dmark3 jpeg kép.

Később ahogy fejlődik az ember számítani kezd a minőség is, és az hogy mit tud kihozni egy-egy raw fileból. Most hogy használtam a Canon 5Dmk3-at, annak az éjjeli képéből sokkal jobbat hoztam ki mint a saját Nikonommal. Pedig, a Canont (véletlen) jpeg-ben lőttem, a Nikont pedig raw-ban.

Mikor érdemes váltani?

Nem sok értelme van rögtön a legdrágább gépet megvenni. Úgy egészséges ha folyamatosan tanulod a géped, és a fotózást, és szép lassan „kinövöd a géped”.

Ez úgy működik hogy a géped összes funkcióját ismered már. Tudod mi az amire képes, és mi az amire nem. Ilyenkor már falakba ütközöl. Például én is tudom hogy a Nikonommal éjjel nem sokra megyek, neon fényben szintén.

Ezek mellett még sok korlátot fedeztem fel, így nekem már érik egy váltás. De amíg nem ütközöl ilyenekbe, addig nem sok értelme van váltani, mert csak gyűlni fognak a kihasználatlan funkciók, és olyan arc leszel aki rohadt jó géppel csinál szar képeket.

Az az arc pedig senki nem szeretne lenni.

Remélem,

adtam egy kis útmutatást. Nézz szét a többi fotós témájú cikk között a blogon, ha tetszett ez. Ha pedig van véleményed, mondd el kommentben, vagy írj instagramon.

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 857 other subscribers