Milyen objektívet vegyek?

Ahhoz hogy tökéletes objektívet vásárolhassunk, nézzük meg hogy mire is használják leggyakrabban az egyes gyújtótávokat. Ha most kezdesz fotózni akkor nagyon hasznos lesz a cikk, hiszen sok kérdés felmerül az elején, az egyik ilyen a „milyen objektívet vegyek”.

De ha már régóta fotózol, akkor is találsz majd benne újdonságokat.

8mm

Extra nagy látószög. Kevés helyen alkalmazzák. 180 fok körüli, halszem gyújtótávolság. Eredetileg a teljes égbolt lefotózásához találták ki, de számos érdekes felvételt lehet vele készíteni. Pl. extrémsportban, vagy portréban.

14mm

Ultraszéles látószög. Tejút és tájkép fotózáshoz ajánlott.

24mm

Épület, táj, embercsoportok, koncertek. Enteriőr fotóra is alkalmas, mivel a torzulása nem olyan nagy mint az előbbi objektíveké.

28mm

A 24 és a 35 közötti gyújtótávolság ez. Kirándulni, utcákat fotózni, tökéletes.

35mm

A street fotósok kedvenc objektíve. Amolyan standard objektív. De rendezvény fotózásnál is jól jön.

50mm

Kisfilmes gépeken ez a normál objektív. Innen indul minden más gyújtótávolság. Az emberei látáshoz hasonló az ezzel készített kép. A legnépszerűbb gyújtótáv. Portrékra sokan használják.

85mm

Portré objektív. Arcképekhez, esküvőkhöz, sport eseményekhez is kiváló. Elég szép a háttérmosása, és már a teleobjektívek kategóriájába tartozik.

100mm

Klasszikus portré gyújtótávolság szintén. De már macro objektívek is készülnek ilyen gyújtótávval.

135mm

Közeli arcképek, és macro fotók. Nagyon erős a háttérmosás, így a fókusz tényleg a témán van.

200mm

Portréhoz használják még ezt az is, illetve sport fotózáshoz. Macro is van belőle, szóval elég sokoldalú.

300mm

Vad fotózáshoz használják.

5-600mm

Nehezen megközelíthető vadakhoz, és sporteseményekhez használják. A holdat is ezzel fotózzák általában. Állvány eléggé ajánlott hozzá.

1000mm+

Megfizethetetlenek. Senki nem használja őket.

Mi számít még?

Ezeket ha figyelembe vesszük, van még pár dolog ami számít egy objektív vásárlásakor. Ilyen az hogy van-e benne stabilizátor. Videózáskor jól jön ez, fotózásnál pedig téma függő.

Számít a fényerő is. Ha állványról fotózunk, sok esetben, akkor a stabilizátor sem annyira fontos, illetve ha tegyük fel mindig nappal fotózunk, akkor nem kell a drágább fényerős objektív sem.

Fix vagy zoom?

Sok esetben kérdés az is hogy fix van zoom objektívet vegyünk. Elvileg a fix sokkal jobb minőségű, így én értelemszerűen azt venném. Viszont esküvőre, vagy rendezvényre egy zoom objektív elég kényelmet adhat, mivel ott nincs is idő cserélgetni az objektíveket egy-egy pillanat közben.

Végül pedig…

Utolsó körben pedig a pénztárcánk dönt. Néha kompromiusszumokat kell kötni emiatt.

A cikkben szereplő fotók forrását itt találod ebben a listában összegyűjtve.

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 857 other subscribers