Rengeteg fotós születik mostanában. De a legtöbben mégis rosszul választanak maguknak nevet. Ugye? Láttad már a Kiss Géza Photography oldalt? De a Géza helyére bármilyen magyar nevet rakhatunk. Ez nem is egyedi, és nem is hangzik jól. Volt olyan időszak amikor ezek a fotós nevek még komolyságot sugalltak, de mára már elcsépelték őket.

De ne aggódj! Ebben a cikkben segítek neked nevet választani.

A leggyakoribb fotós nevek

Természetesen az első helyen az XY photography áll. Ez verhetetlen. Második helyre tenném azokat a fotósokat akik saját névvel indulnak. Ezek között vagyok én is, hiszen a facebook oldalamon csak simán Szabó Viktor áll.

Hátránya: Azok akik odatévednek az oldalamra, nem tudják meg egyből mivel foglalkozom.
Előnye: Komolyan hat. Ezért választottam én is ezt.

Fotós nevek

Milyen lehetőségek vannak még?

Nem tetszik a saját név lehetősége? Nem kell aggódni, számtalan lehetőség van még. Létrehozhatsz fantázianevet. Ilyenkor nem érdemes a jelenleg is használt fotózási ágat megadni. Például, Géza magic product photography.

Hiszen a termékfotózás lehet most még érdekel, de később kiköthetsz az újszülött fotózásnál is, ahol már nem szerencsés ez a név.

A neved legyen időtálló, és ne konkretizálj benne, főleg ne fotózási ágat.

Ne adj hosszú címet!

Ha később weblapot csinálsz is meggyűlik majd vele a bajod. Az emberek nem fognak megjegyezni, és nem szeretik majd legépelni sem. Legyen rövid, frappáns, és jól megjegyezhető.

Legyél nemzetközi

Nem muszáj magyar nevet adnod. Kivétel, ha csak itthon tervezel érvényesülni. Emiatt is érdemes kerülni az ő, ű, á, és hasonló ékezetes betűket. Nem beszélve arról hogy sok betűtípus nem is támogatja ezeket, így amikor a fotós logo-t készíted majd el, akkor nem lesz vele gondod.

Ötletelj. Írj fel több lehetséges alternatívát, és azokat mutasd meg ismerőseidnek. Minél több ember látja, és mond róla véleményt, annál nagyobb az esélye hogy jó nevet találsz.

fotós nevek
Írd fel egy lapra a címszavakat, vagy kulcsszavakat, vagy alkoss saját szavakat.

Kísérletezz

Rakd rá logo-ra, vízjelre, írd fel, nagybetűkkel, kisbetűkkel, és legfőképp, MONDD KI. Igen, hangosan. Ha kellemesen hangzik, akkor jó a név.

De mondd ki ezeket, Pepsi, Nike, Sebastiao Salgado, Will Smith. Ha ezek között elfér, akkor megtaláltad a tökéletes márkanevet. Ha viszont teljesen idegen, és nem is hangzik jól, keress tovább.

  • Csinálj mozaikszavakat
  • Vagy alkoss saját szavakat

Keress rá!

Végezetül, keress rá a névre. Nehogy az legyen hogy már létezik és valaki használja. Ha elég egyedi, akkor nyert ügyed van és nem lesz találat. Ha saját szavakat alkottál, arra is keress rá, és google fordítóval is nézd meg mit ad ki! Itt van automatikus nyelvfelismerés, azt kapcsold be.

Összegzés

Ha megvan a tökéletes név, nincs más dolgod mint elkezdeni megtanulni fotózni. Profi névhez, profi fotók kellenek. Ebben is segítek neked. Összegyűjtöttem a legjobb magyar nyelvű Photoshop oktatókat, és arról is írtam már hogy hogyan kezdj el fotózni.