Fotós ügyfélszerzés: Hogyan keressek pénzt a fotózással?

Hogyan szerezzek fotósként több munkát? A jól bevált recept az hogy mindenhol ott vagy, mindenkinek fotózol, ha kell akár ingyen is, sokat költesz marketingre, és ilyenek.

De van egy másik eszköz is, bár az előbb leírt dolog sokkal jobban működhet. Vannak olyan oldalak, amikre regisztrálhatsz fotósként, majd az oldalon kereső ügyfeleket eljuttatják hozzád.

Tegyük fel esküvőfotóst keres valaki, megnézi egy ilyen oldalt, és ha elég jó a fotós portfóliód, téged választ. Négy ilyen magyar weboldalt szedtem össze amik megkönnyíthetik az ügyfélszerzést.

photopoly.hu ügyfélszerzésre használt fotós weboldal

Photopoly

Jelenleg még nem indult el az oldal, csak fotósokat gyűjtenek. Így ebből az oldalból még jelenleg nem sokat tudsz profitálni, mivel az ügyfélszerzés folyamata nem indult be. De egy regisztrációt megér gondolom a dolog, nem?

Megnézem az oldalt »

Közben kaptam kiegészítést az oldal egyik alapítójától, miszerint az ügyfelek megrendelő része van fejlesztés illetve átalakítás alatt, de ennek ellenére működik a rendszer, és aktívak rajta a felhasználók. Tehát mindenképp érdemes regisztrálni.

Elkezdtem tesztelni az oldalt, amint érkezik megkeresés beszámolok róla. (2019 november 28.)

the photon.hu ügyfélszerő magyar weboldal

The photon

Elvileg, a pletykák szerint, volt olyan fotós ezen az oldalon akinek ellopták a portfólióját, nevét, és mindenét. Fiatal tulaja van a weboldalnak, így érhető is hogy az esettel nem foglalkoztak. Az ide regisztráltak pedig nem sok munkát kaptak még az olvasott vélemények alapján.

Ennek ellenére pl. ott van az ügyfeleik között a MOL is, így talán érdemes lehet regisztrálni, de csak óvatosan.

Megnézem az oldalt »

Elkezdtem volna tesztelni az oldalt, de regisztrációkor azt írta már regisztráltam az e-mailemről, így jelszó emlékeztetőt kértem. Sikerült is megváltoztatnom, de most meg azt írja hogy „e-mail cím nincs visszaigazolva” szóval valami baki van a rendszerben mivel sose regisztráltam még, így erről az oldalról nem lesz teszt.

jószaki.hu weboldal, nem csak fotósok számára

Jószaki

Az értesüléseink szerint itt előfordulnak érdeklődők is, szóval biztosan megéri azt a pár percet a regisztráció.

Megnézem az oldalt »

Elkezdtem a regisztrációt, de le kell nekik fotózni a személyi igazolványom, szóval itt kinyomtam. Egyrészt ilyet nem is kérhetnek, sem ők, sem mások, másrészt nagyon nem bizalomgerjesztő dolog.

eloise.cc weboldal fotósoknak - vajon ezzel könnyebb lesz a fotós ügyfélszerzés

Eloise.cc

Star network, számlázz.hu. Elég neves ügyfelek, szóval ide is megéri szerintem ellátogatni. Külön véleményeket még nem olvastam az oldalról.

Van olyan opció is hogy ők választják ki a megrendelőnek a fotóst.

Felkeresem az oldalt »

Regisztráltam. Indul majd a teszt. Kaptam egy ilyen levelet, szóval majd frissítem a cikket ha sikeres volt a regisztráció.

Egy pár szót szeretnénk mondani az ezzel kapcsolatos folyamatainkról. 
Nagyon fontos tudnod, hogy az Eloise közösségének építésénél roppant nagy gondot fektetünk az alkotók kiválasztására. Csak olyan piacképes szakemberekkel szeretnénk dolgozni, akik képviselik azt a minimális szakmai követelményt amelyet üzleti tervünkben lefektettünk.
Kis türelmedet szeretnénk kérni, átnézzük az általad beküldött információkat és legkésőbb 5 munkanapon belül visszajelzünk hogy Alkotói Regisztrációd sikeres volt-e.

Eltelt az öt nap, semmi választ nem kaptam, sem elutasítást, sem jóváhagyást, tehát nem működik az oldal, nem érdemes a regisztrációt sem végigjárni.

Hála az algoritmusoknak

Szerencsére mivel elkezdtem ilyen oldalakat nézegetni és keresgélni, a google és a facebook algoritmusa is kapcsolt, így most ilyen oldalak reklámjai jelennek meg. Szóval jöjjön még három olyan oldal akik aktívan hirdetnek is, ebből azt gondolom van is látogatottság és ajánlat az oldalon. Hiszen ki hirdetne egy olyan oldalt ahol nincs semmi? Nézzük őket!

  • HelpitGo – Specifikusan úgy szólt a hirdetésük hogy Találj fotóst a Helpitgo-val! Szóval, akkor ügyfeleket is lehet gondolom találni.
  • Mywed – Ez vicces amúgy, megjegyzem, ha véletlen egy e betűvel megtoldjuk akkor nem esküvőifotós portál lenne. De mivel csak képzeletben létezik a plusz e betű, így csak esküvőfotósokat találunk rajta.
  • Fotóskereső – egyértelmű a név. Hamarosan ezt is tesztelem, működik-e.
  • Fotologus – Szintén reklámként találkoztam az oldallal.

2020 július 15 – frissítés

Egyik oldalról sem jött még ügyfél. Közben viszont találtam egy filmes oldalt is, a CrewCall személyében. Itt 30.000 forint a regisztráció, így tesztelni sajnos nem tudom mennyit hozhat. Még viszonylag friss az oldal amúgy ha jól tudom.

Összegzés

A hagyományos módon lehet legjobban ügyfeleket szerezni. Tény hogy ezek a weboldalak sok munkától kímélnek meg, és időt is spórolnak, akkor ha működnek. Külföldön is számtalan ilyen oldal van, de akár a Behance oldalán is tudunk munkákat találni.

Szerintem érdemes ezekkel az oldalakkal, vagy ha nem is ezekkel, hasonló oldalakkal és lehetőségekkel foglalkozni, de túl sok energiát ne szánjunk rájuk.

Ha van tapasztalatod a fenti oldalakkal, akkor mondd el nekem e-mailben, vagy kommentben.

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 857 other subscribers