Megnéztem mit tud a Pexels nevű ingyenes stock fotós oldal

Újabb fotós oldal tesztet hoztam neked. Erről az oldalról idáig még nem is hallottam, viszont egy kedves Alkotói csoportos tag felhívta rá a figyelmem, nekem pedig megtetszett az oldal, így készítettem is egy tesztet belőle.

Mi is az a Pexels?

A Pexels egy ingyenes stock fotó oldal. A felhasználó fel és le is tölthet fotókat. Lényegében ugyanaz mint az Unsplash amiről már rengeteget írtam itt a fotós blogon, és aktív felhasználója is vagyok. Még a felépítése is hasonló, de több dologban is eltér. Ezeket vizsgáltam meg.

Tájképek is vannak a Pexels oldalán.
Fotó: pexels / pixabay

Melyik népszerűbb?

Több dolgot is találtam ami az Unsplash-en nincs. Például itt meg tudjuk nézni melyik a legnépszerűbb fotó, illetve ki a legnépszerűbb feltöltő. Ezeket hasonlítottam össze az Unsplash-el és a következő megfigyelésekre jutottam:

  • A legnépszerűbb fotó a Pexels oldalán 30 millió megtekintést számlál összesen. Azt nem írja sajnos mennyien töltötték le. Unsplash-en nincs ilyen adat.
  • A legnépszerűbb feltöltőknek 300 millió megtekintés fölött van az összmegtekintésük. A TOP1 felhasználó egy milliárd fölött van. Mivel a másik oldalon nincs ilyen adat, nem nagyon lehet összehasonlítani. Én ott a TOP1000-ben vagyok most jelenleg 40 millió megtekintéssel.

Tehát pusztán ezekből az adatokból nem lehet összehasonlítani melyik népszerűbb. Ami viszont tetszik, látni a felhasználók összmegtekintését. Unsplash-en nem lehet ezt az adatot látni, csak a saját adatlapunkról. Itt viszont a növekedést is meg lehet nézni, szóval érdekes azoknak akik szeretik a statisztikákat.

Ranglista, toplista, legnépszerűbbek

Itt van ranglista, ahol megnézhetők az elmúlt 30 nap legnépszerűbb feltöltői, találunk fotó és feltöltő toplistákat is, itt szűrhetünk az elmúlt 30 napra, vagy all time-ra. Vannak legnépszerűbb keresések is ami szintén újdonság.

Kereshetünk szín szerint is fotókat, és videókat is találunk az oldalon. A képeket pedig sokféle méretben letölthetjük. Ez nagyon kedvező ha nem kell egy blogcikkhez pl. FULL HQ.

Több képméretben is letöltheted a Pexels oldalról a fotókat.
Választható képméretek a letöltéshez.

Milyen funkciók vannak még?

Ami még plusz az az hogy vannak időszakos versenyek itt is. Ugye az unsplash oldalán csak az év végi verseny van, itt viszont úgy látom gyakoriak.

Illetve van magyar nyelv is ami jól jöhet azoknak akik nem profik az angol területen. Keresni is tud magyar nyelven.

Kereshetsz magyarul is a Pexels stock fotók között.
Műkdöik a keresés magyar nyelven is.

Adományozhatsz is

Külön kiemelném hogy van adomány gomb, ami a paypal-ra visz. Ezt be lehet állítani a profilon és máris lehet támogatni a számunkra szimpatikus feltöltőket.

Ami ugyanaz mint Unsplash-en:

  • Gyűjteményeket hozhatunk létre
  • Van jól működő mobil app
  • Ugyanazok a felhasználási feltételek
  • Ugyanaz a működési elv
  • Nagyjából ugyanaz a weboldal elrendezése is
Az a legnépszerűbb fotó a Pexels oldalán.
Az a legnépszerűbb fotó a Pexels oldalán.

Videós bemutató, teszt:

Melyiket válasszam?

Felmerülhet a kérdés ha még egyiket sem használód és kedvet kaptál, melyiket válaszd? Sok szerethető funkció van a Pexels-ben ami az Unsplash-ből kimaradt még. Ha ez alapján választunk, akkor egyértelmű. Az Unsplash viszont már egy név önmagában, így ha jó helyekre akarunk kikerülni, akkor szerintem azt érdemesebb használni.

De elkezdem részletesebben tesztelni az oldalt az Unsplash-es fotóimmal és majd írok belőle egy elemző cikket.

Ahogy a minner.hu-n is írtam, Unsplash-ről kerültek már ki az Apple keynot-ra is képek. Illetve az én egyik fotóm a Photoshop egyik pluginjánál is landolt. De írtam egy friss cikket arról is mostanában hogy hol használták fel a fotóim.

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 857 other subscribers