Hamarosan megszűnik a facebook?

Csökkenek az elérések, a fiatalok vándorolnak át instagramra, így felmerül a kérdés bennem is és sok marketingesben és sok más emberben is, hogy mikor szűnik meg a facebook? Egyáltalán megszűnik-e a facebook valaha is?

Ha igen, mikor? Ebben a cikkben azt gyűjtöttem össze mi az ami miatt szinte biztos hogy még jó hosszú ideig itt lesz köztünk a facebook.

Mindent megvesz a facebook.

Összegyűjtötem azokat a dolgokat amik alátámasztják hogy jódarabig nem fog megszűnni a facebook. De ha ez nem is 100%-ig biztos, az már tuti hogy Mark Z. nem fog éhezni a hátralévő életében.

Mindent megvesz a facebook ami él és mozog, ami veszélyezteti, vagy épp zavarja. Gondoljunk az instagramra és a whatsapp-ra. Mindkettőt felvásárolta a facebook. Milyen jól tette, ha most megnézzük hogy a fiatalok átmentek instára.

Ha nem adod el nekem, nem adod el másnak sem

A másik ami jól bevált módszer az ellehetetlenítés. Ott van példának a snapchat, amit elég sok országban kilőttek azzal hogy ellopták az összes funkciót.

Ilyen volt a story funkció amit a facebook onnan csempészett bele az instagramba, majd később a facebookba is. Működött? Igen, itthon például sikerült kiszorítaniuk a snapchat-et ezzel.

mikor olvashatjuk majd az újságokban azt hogy megszűnik a facebook?
Facebook oldalam. Fotó: Szabó Viktor

Adatbázis

Hatalmas adatbázissal rendelkeznek, mindent tudnak rólunk, mire keresünk, hol vagyunk, mit eszünk, és mit beszélgetünk messengeren. Még azt is elemzi az algoritmus amit hangüzenetben mondunk, vagy feltöltünk képes formában. Ha nagyon rosszul állna a facebook anyagi helyzete ezt az adatbázist lehetne értékesíteni.

Hatalmas tőke

Nem beszélve arról hogy hatalmas tőkéje is van a cégnek. Abból csak kitalálnának valamit ha zátonyra futna a kék hajó.

Hirdetési rendszer

A hirdetési rendszerük is elég jól fut. Megjelenik pl. a google-ben is, meg elvileg már a tiktok-on is. Szóval ha a facebooknak annyi is lenne, még mindig ott van rengeteg felület, és rengeteg hirdető akik fizetnek is elég rendesen.

Mellesleg a google is hirdet facebookon.

Összegzés

Annyira szilárdan áll a facebook hogy még hosszú évekig nem lesz méltó kihívója. Annyira erős cég van már mögötte hogy jódarabig még nem látunk olyan újságcímlapokat hogy „megszűnik holnaptól a facebook”

Így meg kell békélni egy időre a csökkenő insagram elérésekkel, és a többi negatív dologgal amit nyújthat számunkra az oldal, a sok pozitív hatásával együttesen.

Új megoldást jelenthetnek amúgy a csökkenő elérésre a facebook csoportok is, amiknél még viszonylag jól lehet embereket elérni. Nekünk is van egy ilyen, alkotói csoport névre hallgat.

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 856 other subscribers