Flatlay fotózás: tippek, trükkök, és ötletek

A Flatlay fotózás az instagram óta él a köztudatban. Nem kérdés hogy láttál-e már ilyen fotókat, hiszen instagramon 100% hogy belefutottál már hasonló képekbe.

Mi az a Flatlay?

Esztétikusan, és egymással összhangban elhelyezett tárgyak, amik egy asztalon, vagy sík felületen vannak elhelyezve, majd felülről lefotózva. Úgy hogy közben a gép, vagy telefon vízszintesen álljon.

Flatlay fotózást akarok csinálni!

Most hogy túl vagyunk az unalmas részen, keresgéltem elég sok példaképet, amin keresztül tudok neked tanácsokat adni ahhoz hogy te is remek flatlay képeket tudj készíteni.

Elég szubjektív a dolog, kell hozzá szépérzék, és fotós látásmód is. De ha mindezekkel rendelkezel, akkor már tényleg neki is ülhetsz a fotók tervezésének.

flatlay kép a milyen objektívet vegyek cikk nyitóképe is
A Milyen objektívet vegyek című cikk nyitóképe is egy flatlay kép.

A kevesebb néha több

Fontos hogy találjuk meg az egyensúlyt. Ne szórjuk tele apró kiegészítőkkel az egészet, és ne is az legyen hogy három tárgyból áll az egész és mellette csak az üres asztal található a képünkön.

Harmónia

Törekedjünk a harmóniára. Az sem baj ha color match van a képen, sőt, még jó is. Ha sikerül egy jó atmoszférát teremtenünk akkor máris megnyertük a nézőt. Ha érezzük hogy valami nem oké a képen, akkor viszont valamit változtatnunk kell rajta.

Kísérletezhetsz olyan eszközökkel is amikről nem is gondoltad hogy egyszer egy fotózás során alkalmazni fogod őket.

flatlay
mobiltok fotózás
Fotó: Szabó Viktor / pexels

A fenti fotón például arra törekedtem hogy a fekete és a fehér szín szerepeljen a fotón. Ezzel ilyen minimal stílusú lett az egész.

Több fotó többet lát

Ha kész az atmoszféra, meg van az összes kellék, és elkészítetted a fotód, akkor kezdj el játszani a kompozícióval. Formáld át. Lehet hogy az első kép lesz a legjobb, de az is lehet hogy a 15. beállítás után lövöd meg az igazi képet. Tehát kísérletezni kell.

Összegzés

Sok gyakorlás kell ehhez a műfajhoz, és legalább annyi kellék is. Gyűjtögess olyan dolgokat amik egyszer kellhetnek a fotókhoz, és előbb utóbb annyi kelléked lesz hogy könnyedén meg tudsz teremteni bármilyen atmoszférát.

Life hack ha mondjuk kávézókban vagy olyan helyeken fotózol ahol már a tulaj előre megteremtette neked az atmoszférát, és akkor sok dolgod ezzel nem is lesz.

flatlay fotózás ötletek
Pinteresten elég sok flatlay öltetet találsz, amik előre viszik a fotózást.

Inspiráció

Fontos hogy ilyen esetekben inspirálódj is. Remek felület a pinterest és az instagram is erre. Összegyűjtöttem neked két kollekciót amik folyamatosan bővülnek. A pintereses legalábbis tuti.

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 857 other subscribers