Az instagram tönkreteszi a természeti csodákat?

Az instagram árt a természetnek? – Veti fel a podcast a kérdést amit épp most hallgattam meg. Elég gondolatébresztő volt, fókuszban Izlanddal. Korábban született egy cikkem ami arról szólt hogy hogyan fotózzunk nevezetességeket. Olyan módon ahogyan még nem láttuk őket. Ennek kapcsán viszont nem tértem ki arra hogy mennyire is fontos ezeket a helyeket védeni, vigyázni rájuk.

Fotó Izlandról
Fotó: Ivars Krutainis

Magától értetődő lenne a környezetünk védelme

Akkor úgy gondoltam ez egyértelmű. Mindenki tudja hogy vigyázni kell ezekre a helyekre. De úgy látszik mégsem az, szóval összeszedtem pár olyan dolgot amivel védhetjük a természeti csodáinkat, vagy más országok természeti csodáit, illetve nevezetességeinket. Lesznek köztük alapvető dolgok is.

  • Ne szemeteljünk.
  • Ahol nincs autó út oda ne hajtsunk be! Ha már úgyis túrázni és fotózni megyünk a szabadtérre, akkor simán kibírjuk azt a plusz kilométert.
  • Tartsuk be az adott hely szabályait. Ha van kint figyelmeztető tábla, akkor vegyük figyelembe.
  • Ne tapossunk le növényeket, ne tegyünk kárt szándékosan a természetben.
  • Ha eljutunk egy olyan helyre ami nem ismert akkor ne használjunk GEO tag-et instagramon. A podcast-ben erről is szó van.
  • Mindig úgy hagyjuk a helyet ahol fotózni voltunk, ahogyan azt legközelebb viszont szeretnénk látni.
Vladimir Riabinin fotója Izlandról.
Fotó: Vladimir Riabinin

A GEO tag hatalma

Amikor egy ilyen GEO tag nyilvános lesz a turisták és a fotósok is elkezdik meglátogatni az adott helyett. Ezzel zavarva például az ott lakókat is, illetve nagy károkat okozva a természetnek is.

Érdemes meghallgatni a teljes podcast-et, elég rövidre sikerült. Az említett Fotós Tibi podcast, Nagy Gábor fotóssal:

Bár jelentősen nem tudtam hozzátenni a témához, de ha már két emberrel több meghalgatta a podcast-et és jobban odafigyel a környezetre, akkor már megérte. Valószínű nem idén jutok ki Izlandra, szóval jó lenne ha régi fényében tündökölne amikor megyek.

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 857 other subscribers