Építs élő marketing gépezetet, legyen saját influencered!

Külföldön már egyre több példa van erre és szerintem egyre több ilyen influencer fog születni, akiket a cégek „teremtenek”. Vegyünk egy nagyon népszerű külföldi Youtubert.

Peter Mckinnon

2010-ben regiszrálta a Youtube csatornáját. Az első videója ami jelenleg elérhető 2015-ben került ki, tehát az első 5 évet már el is rejtették előlünk, ha egyáltalán történt valami abban az öt évben.

Fotó: Szabó Viktor

Múltjáról annyit tudni hogy egy kamera boltban dolgozott mint eladó. Tipikus médiafogásnak tűnhet, a lentről jött sztár. Ezt a kártyát gyakran kidobják a kiadók és ügynökségek. Egyébként én kedvelem a videóit, és magát a karakterét is, szóval objektíven írom ezt a cikket. Ez nem egy rossz dolog természetesen.

 • 2017 február – 100 ezer feliratkozó (Kevesebb mint 2 hónap alatt sikerült ezt a számot elérnie.
influencer marketing youtubeon
100 ezer. Itt kezdődik a történet.
 • 2017 május – 500 ezer feliratkozó
 • 2017 szeptember – 1 millió feliratkozó (Ha a 100 ezertől számítjuk, bő fél év alatt sikerült ez a szám

Persze elég virális és hasznos videókat készített. Főleg tutorialokat és vlogokat. A fél milliós feliratkoznál már javában megjelent a Canon ami azóta is jelen van sok videóban, ebből gondolom hogy ha tényleg egy brand által felépített karakter, akkor a Canon volt a cég ami felépítette.

Itt már találkozott Casey-vel is, és sok más Youtubernél is szerepelt. Akkor már Epidemic Sounds partner volt. De később a DJI is felbukkant nála, és több más nagyobb márka is. Canon konkurens viszont soha nem szerepelt a csatornán.

influencer marketing felsőfokon youtubeon
2 millió feliratkozó.
 • 2018 május – 2 millió

A fél milliónál is egy Canon gépet sorsolt ki, és a kétmillióra is azt kaptunk. Úgy látom három és négy millióra már nem volt ilyen speciális videó.

Hogyan lehetséges ez?

Összegezzük hogyan is alakulhat ki egy ilyen jelenség. Van egy nagy márka, mint jelen esetben, feltételezzük, a Canon. Két lehetőségük van. Megkeresnek már befutott influencereket és velük hirdetnek.

Vagy keresnek egy hiteles, jó arc, tehetséges figurát akiből influencert csinálhatnak. Sokkal jobb és sokkal őszintébb influencert mint akiket jelenleg a piacon találhatnak. Emellett sokkal jobban irányítható ez a fajta influencer marketing.

Peter Mckinon - forrás google
Peter Mckinon

Sokkal jobban működik szerintem az utóbbi modell. Bár tény hogy ezért cserébe, sokkal többe is kerül, mind pénzügyileg, mind pedig időben. Természetesen ez csak egy feltételezés hogy Peter is ilyen videós. Vannak azonban olyan jelek amik erre utalnak.

 • Szinte az elejétől vannak szponzorok a csatornán.
 • Meglepően gyors a fejlődés, egy év alatt 1 millió a semmiből, a következő évben pedig a két millió.
 • Nincs konkurencia. Nem látsz Nikon, vagy Sony teszteket.
 • Az egyszerű bolti eladóból lett Youtube sztár imidzs, tipikus.
 • Minőségien van felépítve az egész. Nincs véletlen becsúszott hiba, full PC az egész csatorna.
 • Korán belépő ismert Youtuberek.
 • Nehéz szponzorációkkal megkeresni, ha sikerül, nem ír vissza. Saját tapasztalat. Értelemszerűen ha egy cég áll az egész mögött nekik nincs szükségük külső partnerekre, így még válaszra sem méltatják a szponzorációs megkereséseket.

Mesteri hatása van az egész csatornának, mintha egy stáb dolgozna rajta. Érezni szerintem a csapatmunkát a tartalmaknál és a kivitelezésnél is.

Te mit gondolsz?

A jövőben elterjed ez a fajta modell? Írd meg kommentben a véleményed! Szerintem előbb utóbb hazánknak is lesz egy magyar Peter Mckinon-ja. Egy Nánási Pál kategóriájú fotós, valamelyik márkaképviselet jóvoltából.

Vagy lehet sose lesz, és maradunk annál a megoldásnál hogy csomagokban kapjuk az influencereket és semmit nem kell tennünk.

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 856 other subscribers