Fotós és videós szakma a válság idején

Szükség van fotósra, videósra a válság idején? Nincs.
Ha fotósként vagy videósként olvasod ezt a cikket, nem vagy egyedül. A kis termékfotózásoktól, a nagy filmprodukciókig mindenki leállt, itthon és külföldön is.

Mit tudsz csinálni ilyenkor?

Ki tudsz kapcsolódni, hátradőlni picit. Bár most ért véget az uborkaszezon, így most készült lélekben mindenki arra hogy beindul az év, sajnos ez nem történt meg.

  • Tudsz tanulni, tutorialokat nézni. Erre hétköznapokon nem nagyon van idő, ha pedig idő van már agy nincs mellé. Most ha nézel pár tutorialt és szinten tartod magad, az új startnál felkészült leszel.
  • Nézz filmeket, sorozatokat, fotókat. Ezek szintén fejlesztenek és hozzáadnak a képi világodhoz.
  • Írj blogot, vlogolj, vagy podcastolj.
  • Átalakíthatod a weboldalt, vagy a blogot, rendszerezheted a portfóliód.
  • Újra editálhatod a régi fotóid, rendszerezheted a file-okat.
  • Javíts a weboldalad, blogos SEO-ján. Ez nem hoz azonnali eredményt, de hidd el hogy megéri.
Forrás: Google / Netflix

Emellett olvashatsz könyveket, és beszélgethetsz a családtagjaiddal is. (szigorúan otthonról)

Mit kellett volna előtte csinálni?

Ha volt tartalékod akkor most nincs olyan nagy gond. Azt mondják azok akik értenek is hozzá hogy minimum hat hónapnyi félretett pénzed legyen. Elvileg júniusra visszatér minden a régi kerékvágásba, az ha jól számolom négy hónap. Így akinek még a télre volt félretéve pénze, uborkaszezonra, talán annak is kicsit kevés most a hat hónapnyi tartalék.

Fotó: Christina Morillo

Jó tanulság ez most sok vállalkozónak hogy mennyire fontos a tartalék. Hogy ha nincs tartalékod, csomagolni és árut feltölteni jelenleg is keresnek munkaerőt, így a hazaköltözés mellett ez is egy opció lehet, ahogy zenészek és turizmusból élők számára is.

Amit ilyenkor még tanácsolnak

Volt olyan akitől azt olvastam hogy a stock fotó most jó megoldás. Az egy hosszútávú befektetés, szóval azonnal nem fogja hozni a várt eredményt. Emellett pedig a fotós oktatást javasolták sok fotósnak. Ez önmagában is probléma hogy mindenki fotózást oktat, de majd eldől hogy mennyit rontott vagy javított ezen a jelenlegi helyzet.

Válság hatása a fotóiparra, zeneiparra

Podcast formában erről már beszéltem, még a válság elején. Ide klikkelve tudod meghallgatni a Kék Óceán Podcast epizódot »

Válság hatása a filmiparra

Remekül összefoglalja a filmipar helyzetét Tokay Peti ebben a videóban:

Beszéljünk róla!

A legtöbb amit tehetsz hogy ilyenkor kommunikálsz a többi emberrel, a családtagokkal, barátokkal, munkatársakkal. De akár az Alkotói csoportunkba is csatlakozhatsz.

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 857 other subscribers