Milyen fényképezőgépet használok? Mi van a fotós táskámban?

Gyakori kérdés hogy milyen fényképezőgépem van, és hogy milyen gépen editálom a fotóim. Így gondoltam összefoglalom ezt egy cikkben, részletesebben mint ahogyan egy privát üzenetben tudnám. Kezdjük is.

Fő fényképezőgép

Jelenleg egy Nikon D5300 gazdája vagyok. Ez volt az első fényképezőgépem, és még mindig meg van. Objektívparkom elég szegényes mellé. A fotóim 80-90%-a ezzel készült és készül.

Jelenleg Nikon fényképezőgépem van. Legalábbis ez a sajátom.

A többi fényképezőgép

2019 második felétől egy Canon 5Dm2-t használtam, Canon és Sigma objektívekkel. Akkoriban a werkeket is ezzel fotóztam. Az egyik barátomtól kaptam kölcsön és kb. 8 hónapig volt velem. Emellett sok munkám miatt bérelni kellett plusz gépet is, ez volt hogy Canon 6D volt vagy éppen Sony. A jövőben is szerintem Sony-t fogok bérelni munkákhoz.

Egyébként Sony-ra váltok majd ha összegyűlik a pénz a váltásra. De bármelyik csúcsgépet szívesen használnám, a Canont is szerettem.

Photo by Szabo Viktor on Unsplash

Gép az utómunkához

Nagyon sokáig egy a képen látható Macbook Pro 2011-em volt. Ezt sajnos cserélnem kellett 2019 végén egy 17-es szériára. Vagyis, nem sajnos mert a másik produkált érdekes dolgokat:

  • 2 órás nyári aftermovie renderidő: 24 óra
  • Egy 3 perces videó renderidő: pár óra
  • Pár órányi 4k drónos nyersanyag PROXY renderidő: 24 óra
  • 4k videó lejátszás: ugyan…
  • 2.7k videó lejátszás: talán…

Szóval megviselte már kicsit ez a pár év, de ahhoz képest a Lightroom és a Photoshop hasított. Ezért is szeretem a mac-et. Jelenleg már a 17-es gépem elég jól megy, észre se veszem ha 4k-t kell vágni, a renderidő pedig annyi hogy kimegyek, iszok egy pohár vizet, visszajövök és készen is van egy videoklip. Imádom.

Felszerelés? Ennyi.

Talán még a drón ami érdekes lehet, de szinte mindenki DJI-t használ, főleg ebben a szakmában. Ha van még kérdésed ezekkel kapcsolatban, akkor írj instán, vagy tedd fel a kérdést az Alkotói facebook csoportban.

Podcast formában is „elolvashatod” a cikket!

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 855 other subscribers