Az évtized fotós trendjei (2010-2019)

Izgi cikk érkezik. Összegyűjtötték az évtized fotós trendjeit. A cikk írása közben pedig megnézem hogy mennyit teljesítettem belőlük. Bár még nem fotózok tíz éve, azért lehet a legtöbb meglesz. Meglátjuk. Neked mennyi jött be?

Double exposure, fotós trend

2010 – Double Exposure

Bár a mai napig elég népszerű, akkor élte a fénykorát a „dupla expó”. Sajnos én ezzel sosem alkottam olyat ami vállalható lett volna, de tervben van, szóval majd egyszer. Addig is, itt egy példafotó más fotóstól.

Street photography mint fotós trend
Azok a fotók amik nem sajátok a blogon, vagy az Unsplash oldaláról vannak, vagy a Pexels-ről.

2011 – Street Photography

Szintén népszerű még most is. Vannak olyanok akik még mindig analóggal járják az utcákat. Budapesten is számos ilyen fotós van.

Macro photography trend - fotós trend

2012 – Makró fotózás

Volt nálam anno makró lencse, és a portfóliómban is található egy makró sorozat. Elég érdekes dolgokat lehet vele véghez vinni miután lefotóztunk mindent ami a lakásban található. Kötelező körök. Teljesen más műfaj mint a többi fotózás. De ez mindennel így van.

Mobile photograpy fotós trend
Fotó: Szabó Viktor

2013 – Mobile photography

Ugye? Nem hiába lesz a blogon is mobilfotós hét januárban. Talán itt kezdődött az egész mobilfotós forradalom, háború, vagy ahogy tetszik. Azóta nagyon sokat fejlődött ez a technika is. Szerencsére van is mobilos képem, amit a Lightroom-al editáltam.

Flatlay, still life, fotós trend 2014 óta
Fotó: Szabó Viktor

2014 – Flat Lay

Az biztos hogy azóta töretlen népszerűségnek örvend ez a műfaj, hála az instagramnak és a mai társadalmi szokásoknak. Én is elég gyakran fotózok ilyen stílusban, na meg persze cikk is van róla amiben tippek és trükkök is vannak.

2015 – Selfies

Ki ne emlékezne? Szelfibotok, csoportszelfik, és minden más ami ezzel járt. Azóta sok ember sima portré fotókra is azt mondja hogy szelfi. Ennyire beépült a nyelvbe. Ha nem haragszotok szelfit nem rakok ide, szóval ugorjunk is a ’16-ra.

2016 – Instagrammable Art Installations

Itt kezdődött az egész instagramos dolog. Erről sem kell olyan sok szót ejteni. Azóta rengeteg hely létrejött amik konkrétan erre a jelenségre építenek és ebből élnek meg, ezek az „instás helyek.” Biztos te is ismersz ilyen helyeket.

Drón fotózás: ez a fotós trend egyre népszerűbb
Fotó: Szabó Viktor

2017 – Aerial Drone Photography

2017-ben indult a drónos tortúra is, de ennek szerintem kicsit több idő kellett a felíveléshez, mivel az eszköz nem mindenki számára beszerezhető. Van erről is cikk a blogon, hogy mennyibe kerül egy drón.

Travel photography 2018 fotós trend-je
Fotó: pexels

2018 – Travel photography

Ráeszmélek arra az emberek hogy meg lehet élni abból ha sok követőd van, illetve utazgatsz, meg fotózgatsz. Szóval itt már javában dübörgött az instagram is, és hamar betelt a travel bloggerek és travel fotósok piaca.

Népszerű fotós trend: klímaváltozás
Fotó: Szabó Viktor Break out series

2019 – Photography as Activism (Climate Change Photography)

Ugye? Erre voltál a legkíváncsibb. A klímaváltozással és környezetvédelemmel kapcsolatos sorozatok, fotók, grafikák és minden más ami érintette a témát nagyot ment. Hasznot lehet húzni ilyen szinten a minket körülvevő problémákról, és egyúttal fel is tudjuk rá hívni a figyelmet. Én ebbe finoman kezdtem belefolyni a Break out sorozatommal.

Kisebb trendek

Trendek amik az elmúlt évtizedben sok keresést kaptak a google-ben és kisebbek voltak mint a fent felsoroltak. Illetve az Adobe is összegyűjtötte ezeket.

  • HDR 2010
  • Cinemagraphs 2011
  • “Photo of the day” 2012
  • Food Photography 2013
  • Long Exposure 2014
  • Time-lapse 2015
  • Filters 2016
  • Portrait Mode 2017
  • Mirrorless Cameras 2018

2020?

Azt már tudjuk milyen színű fotók lesznek népszerűek az új évtized első évében, hiszen megjósolták. De hogy a fotózásban melyik lesz az az ág ami majd kítűnik azt előre senki nem tudja.

Egy biztos, a klímaváltozás témaköre folytatódik, és a sokféle emberek elfogadásával kapcsolatos fotók is népszerűek lesznek.

Én személy szerint hiányoltam két témát is az idei trendekből, bár lehet az instás trendek közé tartoznak ezek.

Vagy lehet csak itthon voltak trendik és külföldön nem annyira. Te melyik fotós trend-ben készítettél sok fotót? Szerinted mi lesz a 2020-as trend?

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 857 other subscribers