Hogyan őrizd meg szakmai hitelességed tartalomgyártóként?

Tegnap belefutottam egy fotósba a Linkedinen aki azt írta az egyik fotója alá hogy „A hónap fotója lett az Adobe-nél” nem mellesleg pedig az Adobe és a Sony ambassadora azaz magyar nagykövete. Írtam neki egy kommentet hogy szívesen olvasnék arról hogyan sikerült ez neki, mivel számomra is motiváló lenne egy ilyen történet. De tényleg.

Mi az a szakmai hitelesség?

Azóta érkeztek posztjai és kommentjei arra a posztra is, de engem válaszra nem méltatott, szóval megfogalmazódott bennem ez a cikk. Ugyanis a szakmai hitelesség elég fontos kérdés szerintem, bár nem sok cikket találtam a neten a témában.

Igyekszem én is úgy építeni a blogot, és a többi oldalam hogy hiteles maradjak. Próbálok nem hülyeségekről írni, bár sokszor kisebb nagyobb hibák így is belecsúsznak a munkásságomba. Viszont direkt sosem teszek kárt a saját „személyes márkámban.”

A Linkedinen történt beszélgetésről egy részlet. Kitakartam a résztvevőket, csak magam hagytam rajta a képen.

Ne hazudj!

Első és legfontosabb dolog, soha ne hazudj. Jelen esetben kiderült hogy egy magyar Sony universe ambassador van jelenleg és az nem a fent említett posztoló. Ezt egy nagyon de nagyon egyszerű google kereséssel el lehet intézni. Innentől kezdve bármit mondhat vagy csinálhat az illető számomra hiteltelenné vált. Azzal pedig hogy nem válaszolt megerősítette a tényt hogy fikció volt a poszt.

Jelenleg egy magyar Sony nagykövet van, Gábor Endre személyében.

Az év honlapja, kiváló értékelésű webshop

Ide tartoznak azok a hazugságok is amiket mások adnak nekünk. De akár mi magunk is kiírhatjuk a weblapunkra hogy „az év honlapja.”
Anno engem is megkeresett egy cég, mondták hogy látják kiváló az értékelése a webshopomnak, ezt ők jutalmazzák, kapok ilyen hitelesített logo-t, jelvényt, díjjat, meg minden vackot, persze X ezer forintért.

A gond ott kezdődött hogy már régen nem is működött a webshop. Tehát mennyire hiteles egy ilyen díj, amit bárki megvehet, még az is akinek már rég nincs webshopja, vagy weboldala?

  • Én ezeket úgy védem ki, hogy amikor pl. cikket írok, akkor az eredeti forrást is linkelem, pl. legutóbb az instagram kapcsán kialakult botrányról írtam, ott is feltüntettem az eredeti cikket. Clickbait címeimnek is van valóságtartalmuk, illetve egyezésük a valósággal, szóval azok sem hazudnak sose.
  • Ha pedig kapok valami szakmai elismerést az interneten, akkor screenshotokat készítek és linkelem is azokat amennyiben lehetséges ez. Pont úgy ahogy legutóbb a Deep water sorozatomról.

Stock fotók és videók igaziak helyett

Szintén hazugság kategória amikor stock videókat és fotókat mutatnak a megrendelőnek, majd a munka végeztével teljesen más minőséget adnak át. De más szakmákban is biztos előfordulnak ilyen kóklerek.

  • Szintén a saját példámat tudom felhozni, ott van a 2019 videoklip gyűjteményem ahol feltüntettem hogy az adott videoklipben miért voltam felelős. Mivel ezeket nem egyedül csinálom, így a helyes alapból, de simán megtehetném hogy nem írok oda semmit, és a néző azt hiszi minden az én munkám. De ezzel a saját hitelességem rontanám, még ha nem is derülne ki egyértelműen, akkor is.
Fotó: Szabó Viktor

Vállald fel hogy nem tudsz mindent

Senki nem tudhat mindent. Vannak olyan dolgok amiket nem tudhatsz, nem művelhetsz profin még a saját szakmádban is, ilyenkor ezt tudatosítsd magadban, és a világ felé se félj ezt megmutatni. Ha úgy teszel mintha mindennek a szakértője lennél, akkor hamar belebuksz.

Ha jól emlékszem, Mandó Milán mondta azt egyszer, aki a Minner.hu és a Minnerakadémia alapítója, hogy nem oktathat mindent, hiszen az hiteltelenné tenné. Még abban az esetben is ha valóban ért azokhoz a dolgokhoz amiket oktat.

Hitelesen a szponzorációkkal is

Ha például ma a Nikon nagykövete vagy, 3 év múlva a Canon-é, megint 3 év múlva a Sony-é, akkor azzal is könnyű elveszteni a hiteled. Ha minden újabb három évben más márkát ajánlasz mondván hogy „ez a legjobb ezt vedd meg” akkor a harmadik alkalomra elég hiteltelenné válik a dolog.

Még 1-2 márkáig okés, hiszen válthatsz bármi miatt. A technológia is fejlődik, te is válthatsz, teljesen természetes ha cserélődnek a szponzorok. De idő függvénye is, itt inkább azzal van a baj ha gyakran cseréled egy bizonyos terméked márkáit, és mindig épp arra mondod hogy a legjobb, amelyik fizet.

Influencer elvek

Ugyanennél a témánál maradva ha zero waste cuccokat reklámozol az instán, majd megkeres egy fast fashion üzletlánc hogy reklámozd őket is, és elvállalod, azzal is ugyanott vagy. Hiszen eddig a környezetszennyezés ellen mentél, most meg magát a környezetszennyezést támogatod, és arra buzdítod a követőid hogy ők is tegyék ezt. Erre is mint az összes többire volt már magyar példa.

Összegzés

Ha csak tevékenykedsz az interneten felőlem csinálj bármit. De ha szeretnél egy hitelt, egy személyes brand-et vagy céget felépíteni figyelj oda arra hogy milyen tartalmat teszel közzé, milyen szponzorációkat vállalsz el, milyen influencerekkel dolgozol. Komplex dolog ez a szakmai hitelesség.

Ugyanakkor mindenki hibázik, ír vagy kimond meggondolatlanul dolgokat, így senkit nem szabad az első pillanatban megkövezni és elítélni. Alapvetően úgy álljunk a világhoz hogy mindenki kedves, jófej és őszinte, de ne nagyon ringassuk magunk ebbe a hitbe, hogy amikor mégsem így van, ne érjen olyan nagy csalódás minket.

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 857 other subscribers