Hosszú expozíció, avagy hogyan készítsünk hosszú záridős fotót

A hosszú expozíció címszó alatt rengeteg cikk található a neten. A technikai részek mellett így én inkább az ötletek felé tolnám el a cikket. Hiszen rengeteg felhasználási módja van ennek a technikának.

Mi az a hosszú expozíció?

A zár egy bizonyos ideig enged be fényt a fényképezőgépünkbe. Ezt az időt ugye tudjuk szabályozni. Minél hosszabb, annál több fény jut be. Éjjel mivel kevés fényünk van, gyakran alkalmazzuk, de más felhasználási módjai vannak. Kék órában is ezzel a technikával fotózunk.

Szükséges eszközök

  • Valamiért mindegyik cikkben a fényképezőgéppel kezdik. Egyébként mobillal is lehet már hosszú záridős képeket készíteni. Szóval kell egy eszköz amivel fotózni tudsz.
  • Állvány. Ha 30mp-ig exponálsz, azt lehetetlen kézben kitartani, így is alap felszerelés ilyen fotózások alkalmával.
  • Távkioldó. Szintén a stabilitásért felel. De ha nincs épp távkioldód, akkor megteszi a gépben lévő időzítő. Itt minél hosszabb időt állítasz be, annál jobb. Nekem 10mp a max.

Szűrők

  • ND szűrő: csökkenti a bejutó fény mennyiségét. Ennek erősségét a számozása jelzi.
  • Cirkuláris Polár szűrő (CPL): Ezt az objektív szűrőmenetébe lehet feltekerni és fokozza vagy eltünteti a reflexiókat a képekről.

Nagyon részletes technikai áttekintést a vaku.hu-n találtam. De mi ugorjunk is innen a következő szintre, az ötletekere. Hiszen semmit nem érnek az eddig leírtak ha nincs ötleted mit fotózz.

Ötletek hosszú expós képekhez

Vízesések, a víz mozgásai. Ezeket főleg nappal készítik el, szűrők használatával. De a Pexels oldalán találtam jó pár naplementés fotót is, amik nagyon jól néznek ki. A cikkben megjelenő fotókat egyébként a Pexels-ről szedtem, ide klikkelve eléred a galériát, a fotósok forrását és te is letöltheted őket.

hosszú expozíciós fotózás naplementében
Hosszú expozíciós kép naplementében.

Emberek, mozgások, közlekedés. Szintén szűrők szükségesek ehhez, bár naplementében, vagy kék órában már lehet az sem kell. Metróban is nagyon jól néz ki, de oda nem lehet sajnos állványt állítani. Mutatok egy példát az emberekre.

Emberek az utcán hosszú záridővel fotózva.
Emberek az utcán hosszú záridővel fotózva.

Fényfestés, fényjáték. Akár drónnal is lehet fényfestést csinálni, de bármilyen olyan eszközzel is ami világít. Feltétel hogy a környezet legyen sötét hozzá, de néha megteszi egy nem annyira kivilágított útszakasz is. Innentől már csak a kreativitáson múlik mit hozunk ki a fotóból.

Klasszikus témák mint, utca, épületfotó. De ide sorolnám a fénycsíkokat is, vagy a (fény)villamosról készült fotókat. De erről is hoztam egy példaképet.

Fénycsíkok az autópályán.

Remélem adott pár ötletet ez a cikk. Igyekeztem a legtöbb felhasználási módra kitérni. Sok sikert kívánok, szép fényeket és stabil állványt.

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 857 other subscribers