Hogyan működnek az ingyenes stock fotó oldalak?

Korábban bemutattam a blogon és a youtube-on is két ingyenes stock fotó oldalt. Ide ingyen rakod fel a fotókat, mások pedig ingyen tölthetik le őket. Majd azokat felhasználhatják minden célra.

Kapcsolódó stock fotó oldal bemutató cikkek:

Tíz nap a Pexels oldalán

Feltöltöttem 10 fotót a Pexels oldalára. Azokat amik nagyon mennek az Unsplash-en, és olyanokat is amiket oda is friss képként töltöttem fel. Az eredmény elég meglepő volt.

 • Az új képek nagyot futottak. Azok amik nincsenek fent Unsplash-en. Kiemelést is kapott közülük két darab.
 • Azok a képek amik futottak az Unsplash oldalán a Pexelsen nem mentek jól.
ingyenes stock fotó oldalak? Melyik mit tud és hogyan működnek?
Fotó: Szabó Viktor

Ez persze nem valami részletes teszt, hiszen 10 képről van szó.
Most hogy eltelt 10 nap a feltöltéseim óta, ezek az eredményeim:

 • 10 feltöltött fotó
 • 3 kiemelt fotó
 • 900 letöltés
 • 200 ezernél is több letöltés

Nagyon beindult. De ugyanez volt amikor az Unsplash oldalára töltöttem fel a fotókat friss tagként. Rögtön az első fotómat kiemelték. Ebből a következő elméletet szűrtem le az ingyenes stock fotó oldalak működéséről.

Működési elv

 1. Amikor regisztrál a felhasználó, rögtön kap elég nagy mennyiségű elérést, megtekintés, és figyelmet a kiemelések miatt. Ezeknek ugye mindenki örül.
 2. Majd ahogy tovább töltögeti fel a képeket egyre több és több kiemelést kap. Jelenleg az egyes és a kettes pont között jár a Pexels fiókom.
 3. Megszűnnek egy ponton a kiemelések. Így mivel megszoktad hogy kapod a pozitív visszacsatolást, tovább tolod a fotókat, hátha megint kiemelik. Jelenleg az Unsplash fiókom itt tart. Így ennél a fázisnál nem is látok tovább.

Semmi kiemelést nem kapok Unsplash-en. Persze az eddig kiemelt és nem kiemelt fotóim is futnak hiszen több mint 40 millió megtekintésem van, és mivel folyamatosan monitorozom ezeket, tudom hogy stabilan növekszik is.

A pexels és az unsplash oldalán is fent van ez az ingyenes stock fotó.
Az egyik flatlay fotóm, ami friss feltöltés.

A fenti fotó felkerült Unsplash-re is újonnan és a Pexels-re is. Egyik oldalon sem emelték ki. Jelen pillanatban így néz ki a statisztikája:

 • Unsplash: 377 megtekintés, és 8 letöltés.
 • Pexels: 99 ezer megtekintés, és 400 letöltés.

Amit még megfigyeltem hogy más és más a minőségi elvárás. Az Unsplash-en sokkal de sokkal nagyobb. Ugye ha pixeles, rossz minőségű fotót töltesz fel törlik rögtön egy üzenettel kísérve. Feltöltöttem egy fotót oda és Pexels-re is, és előbbin már nem is látható a minőségi korlát miatt.

Más tartalom

Alapvetően más a tartalom is és a feltöltők is mások. Bár vannak ismerős arcok mindkét helyen, de ez nem is meglepő. Nagyon sok a stock fotós oldal is, akik ide ingyenes tartalmakat töltenek fel.

Miért jó a működési elv?

Visszatérve a működési elvre, a 3. pontnál járva, folyamatosan töltöd fel a képeket a visszajelzés miatt, de csak nagyon ritkán kapsz kiemelést. Ez nekik jó ugye, mivel folyamatosan gyártod nekik a tartalmat és bővíted a kínálatot. Olyan ez mint egy drog. De remekül ki van szerintem találva.

Egyébként itt megtalálod a Pexels és az Unsplash profilom linkjét is:

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 857 other subscribers