Az ingyenes stock fotók, videók és zenék veszélyei

Leszedtél ingyen egy stock fotót, videót, vagy zenét? Óvatosan bánj vele. Tapasztaltam hogy stock zenék, avagy ahogy a youtube-on hívják őket „no copyright-os zenék” egyszer csak átváltanak és copyright-ossá válnak. Ha ilyeneket használtál fel, akkor benne van a pakliban hogy a videódtól megvonják a bevételszerzést, de akár az is hogy törlik a videód.

Ingyen van? Félig.

Nem is olyan régen úgy jártam hogy egy zene amit felhasználtam, egy olyan oldalra volt feltöltve ahonnan ingyen letölthetted és felhasználhattad bármire. Én ezt meg is tettem, majd eltelt 5 év, és érkezett a claim, manuálisan a videóra hogy azonnal távolítsam el mivel az XY kiadó tulajdona.

Mivel ingyenesen letölthető volt a tartalom, így értelemszerűen nem volt róla semmi papírom, így kénytelen voltam eltávolítani a videót.

smoke bomb - cikk az ingyenes stock tartalmak veszélyeiről
Fotó: Szabó Viktor

Fotóknál is ez a helyzet

Fotóknál is hallottam már olyan sztoriról hogy valaki egy ingyenesen letölthető stock fotót használt fel egy filmplakáthoz. Majd ment is a per a képen szereplő hölgytől hogy ő ehhez nem járult hozzá.

A stúdió természetesen nem tudott bemutatni semmiféle papírt, és közben az ingyenes stock fotó is eltűnt, így még az sem szolgált bizonyítékként.

Rosszak az ingyenes tartalmak?

Természetesen nem, és a legtöbb esetben nincs is ilyenekből gond. De meg kell válogatnunk hogy hol és milyen ingyenes stock tartalmakat használunk fel.

  • NE használjunk olyan helyeken stock tartalmakat amik nem eltávolíthatóak egyszerűen.
  • Komoly projekteknél se használjunk ingyenes stock tartalmakat, csak ha nagyon megbízható forrásból származnak, és 100% hogy a tartalom tulajdonosa nem változtat ezen. Pl. nagy stock ügynökség töltötte fel a fotót, vagy pl. a youtube az ingyenesen felhasználható stock zenét.

Mit tehetek ilyenkor?

Ha letöltöttél egy stock fotót legjobb ha megkérdezed a feltöltőt hogy szabad-e arra a célra felhasználnod amire szeretnéd. Ha engedélyt ad, akkor mentsd el az e-mailt, de nagyon.

Ilyenkor jó ha belerakod a fotót, és azt is hogy honnan töltötted fel. Bár a legtöbb ingyenes stock fotós oldal pl. nem vállal ezekért felelőséget.

Ingyenes stock tartalmak veszélyei
Fotó: Szabó Viktor

Ha mégis felhasználsz ilyen tartalmakat

Számolj azzal hogy nincsenek biztonságban. Én például most rengeteg youtube videómat töltöttem át a facebook oldalamra. Sosem lehet tudni ott meddig maradnak fent.

Rájátszik hogy ott nem csak ingyenes stock zene van, hanem harmadik féltől származó tartalom. Pl. fotós oldalak felületei, logok, stb. Ezeket nem lehet sajnos kikerülni amikor tesztet csinál az ember, így ezek a tartalmak fokozottan veszélyben vannak.

Kapcsolódó cikkek

Ezek a cikkek szorosan kapcsolódnak a témához. Jó böngészést.

  • Hol tudom utánkövetni a fotóimat? Ki használta fel és hol? Három programot is teszteltem ahol ezeket megnézheted. Elolvasom »
  • Hol tudok zenéket licenszelni a videóimhoz? Ingyenes és fizetős alternatívák. Elolvasom »

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 857 other subscribers