Hatalmas botrány az Instagram és a Photoshop között

A napokban elkezdett körbefutni a neten egy Petapixel által írt cikk, miszerint az egyik népszerű fotós képét elrejtette az instagram. Az indoklás az volt hogy photoshoppolt a fotó. Ezzel megindult a lejtőn a magyar sajtó is és már a HVG is írt az esetről.

Forrás: Petapixel

Fake news teszt

Elvileg a kommentekben az eredeti cikk alatt arról írtak hogy csak a fake news elrejtéséért felelős rendszert tesztelték. Ilyen már a facebookon is fut, ha valaki fake news-t oszt meg, akkor jelez a rendszer hogy a hír nem igaz, és csak akkor jeleníti meg ha a felhasználó külön elfogadja ezt.

Elvileg itt is ez a teszt fut.

Miért tenné az instagram?

Ha pedig logikusan belegondolunk, nagyon nagy számban az online tartalomgyártók teszik ki a közösséget az instagramon. Ha ezen fotósok és digitális művészek tartalmai nem jelennek meg, így nem jutnak el az emberekhez, akkor elég sok csalódott felhasználó lesz.

Az Adobe külön Lightroom és Photoshop page-el is rendelkezik, így ők is kivonulhatnának a platformról.

Update

Közben sorra kapom a visszajelzéseket, és instagramon is látom a tartalomgyártókat hogy a hír igaz. Tényleg a fake news-os rendszer kezdett el működni, és tényleg bekerültek a Photoshoppolt képek a rendszerbe. Mutatom is.

A sztorikban is elrejtődik a „fake information”:

Egy photoshoppolt kép sztoriban most így néz ki.

Kapunk egy összefoglalót is arról hogy miért is lett fake-nek nyilvánítva a fotó amikor rámegyünk a magyarázat gombra.

Alapvetően itt nem azzal van baj hogy elrejti a „fake information”-t az IG, hanem azzal hogy a digital art művészet, nem pedig fake information.

Tények a hamris hírekről.

Közben már a tartalomgyártók el is kezdték használni a #factcheck tag alatt ki is fejtették a véleményüket. Illetve „Dear instagram, art is not false information.” szöveggel is kifejezték ellenérzésüket.

Milyen következményei lehetnek?

Ezek még csak találgatások. Az sem biztos hogy így marad.

  • Kevesebb embert fog elérni az a poszt ami „false information” jelölést kap
  • A felhasználóknak ugye plusz egy gombnyomás ami azt eredményezi hogy szintén kevesebb embert fog elérni a poszt, mivel kevesebb reakció lesz rá

Összegzés

Eddig sem a Photoshop, sem pedig az Instagram nem erősített vagy cáfolta a hírt hivatalosan.

De reméljük hogy nem fogja az instagram önként levágni az egyik lábát, nem? Ha pedig mégis, akkor nem kell félni, elég sok tartalomgyártót érintene, így hamar megoldása is lenne a dolognak.

Te mit gondolsz? Igaz a hír? Írd meg kommentben!

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 857 other subscribers