Konkurenciakezelés: mit kezdjek a konkurenciával? Mindenki fotós?

Konkurenciakezelés. Jó ha vannak konkurenciáid? Mit lehet velük kezdeni? Logikus lenne azt mondani hogy nem jó ha vannak, de mégis, jót tesz az üzletednek, vállalkozásodnak.

Konkurenciakezelés alapok

Egyrészt ha van konkurenciád, az azt jelenti hogy az a piac amin vagy működik. Van rá igény. Mivel én fotósként és videósként tevékenykedek, ezért ezt a példát fogjuk körüljárni.

Rengeteg fotós és videós van a piacon, ez azt jelenti van rá igény. Bár még így is kevesebb rá az igény mint külföldön, de van.

Fejlődés

Mivel van konkurenciád, ezért tudsz fejlődni. A verseny jót tesz a piacnak. Megfigyelhető hogy ha van egy városban egy darab cukrászda, akkor hajlamosak magas áron rosszabb terméket adni, mint ott ahol minden sarkon van egy cukrászda.

Hiszen ha minden sarkon vagy egy cukrászda, miért mennél oda aki magas áron ad rossz terméket, amikor van helyette tíz másik hely, ami olcsóbb és jobb, vagy esetleg drágább, de sokkal jobb?

Konkurenciakezelés: jót tesz a cégednek, vállalkozásodnak ha vannak konkurenciáid? Az biztos hogy a vevőid örülni fognak neki.
Fotós forrása: unsplash

Tanulhatsz a konkurenciától

Szintén a fejlődéshez tartozó téma. Tudsz tanulni a konkurenciádtól. Figyeld meg néhe a marketingjüket, vagy a kommunikációjukat. Mivel bárhol nyomon tudod őket követni, nem nehéz észrevenni mit terveznek, vagy épp miben rosszak.

Amiben ők rosszak, abban legyél te jó, és máris kitűnsz közülük.

Kezdőként nem jó ha sok a konkurens

Kezdő fotósként pl. nem igazán kellemes amikor mindenki más fotós. De van ennek előnye is, mivel rengeteg a „rossz minőségű” fotós a piacon. Így ha elég kitartó az ember és sokat fejlődik, ezeket a fotósokat könnyen maga mögé tudja utasítani.

Bár ehhez szükséges az is hogy a megrendelők ne a fotósokon spóroljanak. Hiszen akkor lehetsz igényes fotós, ha megfizetik azt rendesen.

Összegzés

Jót tesz neked és vevőidnek is a konkurencia. De főleg a vevőidnek hiszen a verseny miatt sokkal minőségibb szolgáltatást kap. Neked inkább kihívás. De ha te is fejlődsz ezáltal, akkor neked is megérte.

Arról hogy kik a konkurenciáid és hogyan azonosítsd be őket találsz egy jó minner.hu-s cikket.

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 857 other subscribers